Ljubitelj ste tetovaža: U ovim zemljama to bi moglo da bude ozbiljan problem

Od davnina su ljudi ukrašavali svoje tijelo na razne načine, naušnicama, ratničkim bojama, tetovažama koje su bile dio tradicionalne kulture .Na portalu "Bright side" navedene su zemlje u kojima nošenje tetovaža može da vam stvori nevolje. 

Tajland

 Tajland je uglavnom budistička zemlja, a statue i slike Bude se tamo smatraju svetim objektima obožavanja.

Danska

U Danskoj nisu dozvoljene tetovaže na rukama ili licu. U ovoj zemlji, tetoviranje nečijih ruku, vrata ili lica je nelegalno od 1966. godine Međutim, čini se da se ovaj zakon nije tako striktno poštovao jer danas ima mnogo Danaca koji imaju tetovaže na ovim dijelovima tijela.

Havaji

Na Havajima, nezakonito je imati tetovažu iza uha ili na očnim kapcima osim ako se to radi pod nadzorom registrovanog lekara.

Sjeverna Koreja

U Sjevernoj Koreji, sadržaj tetovaža je strogo regulisan od strane Komunističke partije i mora biti odobren prije nego što se uradi, iako ponekad ovi propisi mogu biti prilično dvosmisleni. Na primjer, ne možete tetovirati  riječ “ljubav“ za svoju porodicu, ali ako ona izražava vašu naklonost prema zemlji i vodećoj stranci, bilo bi u redu.

Japan

Iako Japan trenutno nema zabranu tetovaža, ako imate malo mastila na koži, ne možete jednostavno ući na bilo koje mesto koje želite. Razlog za to leži u prošlosti. Tetovaže su oduvijek bile povezane sa japanskim kriminalnim bandama i još uvijek postoji ogromna društvena stigma protiv umjetnosti na tijelu u ovoj zemlji.

Njemačka

Iako u Nemačkoj tetoviranih ima koliko hoćete, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako ne smijete (ili smijete ali da nitko ne vidi) imati tetoviran neki simbol koji bi upućivao na nacizam.

Malezija

Uopšteno govoreći, trajne tetovaže su zabranjene među sunitskim muslimanima  jer vjeruju da tetoviranje mijenja vaše tijelo, koje je zapravo Božja kreacija.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković