Da li slažete SLAGALICE? Ova aktivnost usporava razvoj teške bolesti

Prema istraživanjima, otkriveno je da starije osobe koje redovno slažu slagalice imaju oštriji mozak. Što su češće slagali slagalice, to je njihov mozak bolje funkcionisao.

Studija je pokazala da slagalice mogu da spriječe pojavu demencije za dvije i po godine. Ovo sugeriše da mentalno stimulativne aktivnosti mogu pomoći u odlaganju pojave simptoma, ali same po sebi ne mogu spriječiti demenciju.

Međutim, slagalice imaju razne benefite po ljudsko zdravlje, osim što odlažu potencijalnu demenciju.

 

Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Rad na slagalici jača veze između moždanih ćelija, poboljšava mentalnu brzinu i efikasan je način za poboljšanje kratkoročne memorije.

 

Puzle poboljšavaju raspoloženje

Zagonetke povećavaju proizvodnju dopamina, hemikalije koja reguliše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju. Dopamin se oslobađa sa svakim uspjehom dok rješavamo zagonetku, odnosno složimo puzlu.

 

One olakšavaju opuštanje

Iako je primamljivo da se opustite gledajući televiziju ili čitajući na tabletu, tijelo treba da izbjegava vrijeme ispred ekrana prije spavanja. Puzle pružaju mnogo bolju priliku za opuštanje, olakšavajući vam da lakše zaspite. Dokazano je da slaganje puzli ima iste prednosti kao meditacija. Stres svakodnevnog života nestaje i zamjenjuje ga osjećaj mira i spokoja koji snižava krvni pritisak i rad srca.

 

Poboljšavaju vizuelno i prostorno rezonovanje

Morate da pogledate pojedinačne djelove slagalice ili raspoloživa mjesta u slici da shvatite kako da uklopite djelove u prostor. Ako se to radi redovno, ovo će poboljšati vaše vizuelne i prostorne vještine rezonovanja. Izoštravaju vašu logiku i rasuđivanje

Zagonetke su namjenjene vježbanju vašeg mozga. Traženje dijela koji fali i sklapanje cjeline, aktiviraju različite djelove vašeg mozga, pomažući vam da usavršite svoje vještine kritičkog i analitičkog razmišljanja.

Zašto ne isprobate slagalicu sa svojom porodicom i uvjerite se u prednosti?

 

Izvor: kolektiv.me