Karanfil je SIMBOL 8. marta: Cvijet sa dugom tradicijom koji ima posebno značenje

Svaka boja ovog cvijeta ima svoje značenje.

Međunarodni dan žena, 8. mart, obilježava se u čitavom svijetu. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena u "muškom svijetu".

Praznik 8. mart ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Crveni karanfili su sigurno najpoznatiji simbol Dana žena. Ovaj cvijet ima istoriju dužu od 2.000 godina i sa sobom nosi dosta značenja. Veza između karanfila i Dana majki nastala je u SAD-u 1907. godine kada je Ana Džarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala bijeli karanfil kao njegov simbol jer je to bio omiljeni cvijet njene majke.

Šta simbolizuju boje?

Uz crvenu ružu, crveni karanfil simbol je radničkog pokreta, a osim kao poklon za Dan žena redovan je prizor na demonstracijama u sklopu Međunarodnog praznika rada. Preduzeća su ga kao simbol radničkog pokreta na Dan žena poklanjala svojim radnicama.

Inače, svjetlocrveni karanfili simbolizuju divljenje, a tamni duboku ljubav i naklonost.

Ljubav i sreću simbolizuju bijeli karanfili, dok ljubičasti znače hirovitost. U Francuskoj je ljubičasti karanfil tradicionalni pogrebni cvijet koji se daje kao izraz saučešća povodom smrti voljene osobe, stoga ga ne bi trebalo poklanjati u drugim situacijama.

Karanfil se smatra i čuvarom ljubavi

U našem narodu postoji običaj da se karanfil poklanja novopečenoj mladi, a uglavnom joj ovaj cvijet daje majka ili sestra sa željom da se mladenci nikada ne svađaju.

 Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković