Ovako živi najvisočiji par na svijetu: Putovanja nam najteže padaju zbog visine,ali smo navikli

Sun Mingming i njegova supruga Sju Jan nikako nijesu običan par. Ovo dvoje ljudi iz Kine obišli su svijet na naslovnicama magazina nakon što su proglašeni za najviši bračni par na svijetu i time zaslužili mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda. Njihova zajednička visina iznosi 423,47 cm.

To i ne čudi budući da je Mingming (40) visok nevjerovatnih 236,17 cm. Njegova supruga Sju Jan (36) prilično je niža od njega, ali i dalje vrlo visoka za prosječnu ženu – 187,3 cm.

Ne čudi i to što su njih dvoje već godinama prave sportske zvijezde u svojoj zemlji. Mingming je nekadašnji profesionalni kineski košarkaš, ali i glumac, dok se Jan bavila rukometom.

Upoznali su se na Nacionalnim igrama Kine 2009. i vjenčali se u Pekingu 4. avgusta 2013.

Inače, njih dvoje su, kad su posjetili sjedište Ginisove knjige rekorda u Velikoj Britaniji, podjelili mudre savjete o braku.

„Niko nije savršen, stoga morate da podržavate jedno drugo svakog dana“, rekao je Mingming, a prenosi HuffingtonPost.co.uk.

Mingming je otkrio i poteškoće sa kojima se on i supruga suočavaju – jer su natprosječno visoki.

„Svakodnevne stvari kao što su putovanje automobilom, avionom ili dobijanje sobe u hotelu su teške, ali mi smo navikli na ove probleme“, dodao je on.

I nema sumnje da nije lako sa nešto manje od dva i po metra ući u običan auto, autobus, sjesti u sjedište u avionu jer ona mjesta koja svi mi svakodnevno koristimo i uzimamo zdravo za gotovo prilagođena su prosječnim ljudima. A za one poput Mingminga sve su to prepreke.

Pritom, ta njegova visina posljedica je tumora na mozgu koji mu je otkriven u njegovim dvadesetim godinama. Od tog tumora on je rastao i u kasnijim godinama.

Zbog stanja zvanog akromegalija njegovo tijelo je oslobađalo visoke nivoe hormona rasta, a proizvodilo manje testosterona. Hitna intervencija je bila potrebna, ali Mingming nije imao novca. Zato je njegov agent organizovao veoma uspješnu akciju prikupljanja sredstava i skupio novac potreban za operaciju. Dvije procedure su bile uspješne i Sun je bio spreman za nastavak svog košarkaškog puta.

Nije stigao do NBA kako je želio, ali je igrao u SAD, kao i u Meksiku i Japanu. A našao je i podršku i ljubav svoje supruge Sju.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković