Šta vama predstavlja vaše radno mjesto?

Posao je važan aspekt našeg života pa se zapitajte volite li ga ili ga radite samo zato što trenutno nemate bolju opciju.

Budući da radno mjesto i radni uslovi bitno utiču na našu svakodnevicu, nije čudno da ponekad stanemo i promislimo o poslu koji obavljamo. Možda se previše podređujete poslu i zanemarujete ostale potrebe, možda ga baš volite, a možda razmišljate o prelasku na drugu poziciju. Moguće je i da uopšte niste sigurni kako sagledavate svoje zaposlenje - mlaki ste prema njemu i niste sigurni je li vam to profesija, običan posao ili zanimanje. Ne brinite, ovaj kratak misaoni test mogao bi vam pomoći u osvještavanju vašeg odnosa prema radnom mjestu.

Samo posao

Ako često mislite ili kažete da mrzite/ne volite/ste ravnodušni naspram svog posla, znači da vam je vaše radno mjesto samo posao. Radite ga dok “ne nađete nešto bolje”, jer vam plaća račune ili zato što vam se trenutno ne nudi bolja pozicija.

Ako se pak pronalazite u ovim rečenicama, čini se da niste uloženi u svoj posao i da ga radite samo kako biste preživjeli mjesec.

Zanimanje

Nekad ste voljeli svoj posao, trudili se i usavršavali, a sad vam on lagano postaje kolotečina i čeznete za nečim više. Možda se i pitate zašto niste krenuli drugim smjerom. Vaše radno mjesto za vas je zanimanje i često se preispitujete oko toga. Tipično za ovakvo sagledavanje posla su rečenice:

“Toliko sam uložio/la u ovu karijeru da si stvarno ne mogu priuštiti nešto drugo ili promijeniti karijeru.”

“To je ono što sam odabrao/la učiniti, radim to već neko vrijeme, ali jako se veselim mirovini.”

“Radim ono što radim jer to je ono što znam i dobar/ra sam u tome, ali se ne budim uzbuđen/a zbog odlaska na posao.”

Profesija

Poznata izreka kaže da nećete raditi nijedan dan u životu ako radite ono što volite. Ipak, izgleda da se te riječi nekad ne pokažu tačne jer se (gotovo) svaki posao sastoji od segmenata koji vam nisu dragi. Od ispunjavanja dosadnih tablica do susretanja s ljudima različitih karaktera.

No ako se, uprkos stresnim situacijama, na kraju dana osjećate zadovoljno i sretno jer radite baš to što radite, onda je vaš posao za vas profesija. Možda ste odmalena znali da se želite baviti time ili ste na radno mjesto ušetali slučajno - u svakom slučaju, ponedeljci vam nisu mrski i konstantno težite osobnom i poslovnom napretku.

Na kraju, iako svoje živote ne bismo trebali podrediti isključivo poslu, već pronaći balans između poslovnog i privatnog, zadovoljstvo poslom pozitivno se odražava na ostale aspekte svakodnevice. Naučite voljeti posao koji radite - upitajte se motiviše li vas vaš rad, cijene li vas i imate li realna očekivanja. Ako baš i niste zadovoljni poslom, budite otvoreni prema novim mogućnostima i osvijestite što vas sprječava da budete ispunjeni jer biste u suprotnom i na novom poslu mogli biti razočarani.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković