Sezona cvjetanja trešnje u Zemlji izlazećeg sunca posebno vrijeme

Japanci poštuju prirodu i njene cikluse, pa ne čudi što cvjetanje trešnjinog drveta, a kasnije i opadanje cvjetova mnogi od njih porede sa životom i njegovom prolaznošću

Sezona cvjetanja trešnje u Japanu privlači milione turista iz cijelog svijeta. Da li bi trenutno aktuelna ograničenja za ulazak u zemlju zaista mogla da budu ublažena, ostaje nam da vidimo, uzevši u obzir da je već oko dvije godine Japan mahom bio zatvoren za turiste.

Postoje indicije, navodi Euronews.com da će u martu granice biti ponovo otvorene. Očekivano, tu vijest sa nestrpljenjem žele da čuju ne samo zaposleni u turizmu, već i svi oni koji žele da posjete ovu ostrvsku zemlju.

Trenutno aktuelna, vrlo stroga ograničenja su na snazi do 28. februara. Iako se može dogoditi da budu produžena, Kyodonews navodi da Japan ipak razmatra ublažavanje zabrane ulaska stranim nerezidentima. Nema sumnje da će svi u turističkom sektoru biti oduševljeni ako do ublažavanja mjera bude došlo uskoro. Tim prije što je Japan u aprilu 2019. godine, tokom sezone cvjetanja trešnje, posjetilo skoro tri miliona turista.

Zašto je Japan najljepše posjetiti kada cvjetaju trešnje?

Ako posjetite Zemlju izlazećeg sunca, kako se često Japan naziva, u bilo koje vrijeme osim kada cvjetaju trešnje, doživjećete je na sasvim drugačiji način. Ali ako to učinite onda kada se miris cvijeta ovog drveta širi ulicama Tokija i drugih japanskih gradova, bićete opčinjeni.

Sezona cvjetanja trešnje u Japanu je krajem marta, odnosno početkom aprila, kako u kom dijelu zemlje - na jugu cvjeta ranije, na sjeveru nešto kasnije.

U zavisnosti od toga koja je vrsta trešnje u pitanju, cvijet može biti bijele ili nježnoružičaste boje. No, koja god da je boja u pitanju, prizor je fanstastičan. Fotografisanje turista uz brojna stabla trešanja je u tom periodu vrlo čest prizor, i to ne samo na ulicama Tokija, već i u drugim japanskim gradovima.

Japanci poštuju prirodu i njene cikluse, pa ne čudi što cvjetanje trešnjinog drveta, a kasnije i opadanje cvijetova mnogi od njih porede sa životom i njegovom prolaznošću.

U to vrijeme, stanovnici Japana imaju i praznik, nazvan Hanami. Običaj je da tada sa porodicom i prijateljima odlaze na piknik u prirodu kako bi uživali u svoj njenoj ljepoti, oličenoj u trešnjinom cvijetu.

I ne samo da na takav način uživaju, već je u tom periodu nekako sve u Japanu posvećeno trešnjinom cvijetu. U mnogim prodavnicama može se uživati u kolačima i pićima koja imaju ukus trešnje. U nekim japanskim gradovima se organizuju i festivali u čast trešnje i njenog cvijeta.

Interesantno je tada isprobati i čaj od usoljenog cvijeta trešnje. Iako je neobičnog ukusa, vrijedi uživati u njegovoj pripremi. Budući da se cvijetovi trešanja usole kako bi se održali, nakon prelivanja nekoliko njih vrelom vodom, pred vama će se ti cvijetovi otvoriti. Tako da i na taj način možeteuživati u njihovoj ljepoti. Poslije toga će vam biti još jasnije zbog čega je u Japanu period cvjetanja trešanja pravi praznik.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković