Jeste li znali ko je izumio električnu stolicu?

Ako biste voljeli da saznate ko je izumio najsmrtnosnoju stolicu na svijetu - električnu stolicu, sada vam se pruža "šansa" da saznate.

Električna stolica se, kao način izvršenja smrtne kazne, tokom istorije koristila samo u Sjedinjenim Američkim Državama i na Filipinima od 1924. godine, a prvi čovek koji je na njoj usmrćen, bio je Vilijam Kemler.

Nastanak električne stolice vođen je željom za modernijim i humanijim načinom izvršenja smrtne kazne u Americi. Njujorški zubar Alfred Sautvik je 1881. godine čuo je priču o pijancu koji je dodirnuo žive žice iz uključenog generatora i ostao na mjestu mrtav.

Iako je isprva bio šokiran, Sautvik je kasnije došao do zaključka da bi električna energija mogla da bude korišćena kao alternativa za smrt vješanjem. Potom je riješio da modifikuje zubarsku stolicu i započeo eksperimente na životinjama, ubjeđujući sve oko sebe kako je smrt izazvana udarom električne struje veoma brza i potpuno bezbolna.

Tako je električna stolica uvedena u legalnu praksu izvršenja smrtne kazne i prvi put je primjenjena na Vilijamu Kemleru 1890. godine, radi ubistva svoje ljubavnice Tili Zigler. Kemlerovi advokati su uložili žalbu citirajući osmi i četrnaesti amandman američkog ustava koji zabranjuju "okrutno i neobično kažnjavanje" .Ipak žalba je odbijena 9. oktobra 1889. i izvršenje je zakazano za 6. avgust 1890. Izvršenju je prisustvovalo 25 svjedoka, od čega 14 ljekara.

Naredno pogubljenje na taj način izvršeno je već sljedeće godine, a do 2006. sprovedeno je nad 4.461 osobom. Međutim, 1977. godine, kao humanija metoda električnoj stolici uvedena je smrtonosna injekcija, pa se ona počela koristiti sve manje. Inače, i dan-danas je legalna u Alabami, Virdžiniji, Kentakiju, Nebraski, Tenesiju, Floridi i Džordžiji, dok od svih navedenih država, kao jedini način izvršenja smrtne kazne, postoji samo u Nebraski.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković