Zašto nas mačka nekada gleda bez treptanja

Mačke su vrlo umiljata i vesela stvorenja, ali u isto vrijeme mogu predstavljati pravu misteriju svojim vlasnicima.

Kao na primjer kada bez treptanja gledaju u vas. Njihove prodorne oči koje netremice zure u vas, mogu vas zaista izbezumiti. Zašto li to rade? Kakvu to poruku ovim ponašanjem mačke pokušavaju da vam prenesu?

Mačke i treptanje

Glavni i osnovni razlog bi mogao da bude da žele da pokažu svoju dominaciju nad vama. Stručnjaci na polju mačijeg ponašanja, primijetili su da mačke uspostavljaju kontakt očima kako bi pokazale svoju dominaciju. U životinjskom carstvu čin gledanja bez treptanja je univerzalni znak dominacije, agresije i prijetećeg ponašanja. Ako skrenete pogled dok vas mačka gleda ovako, ona će pretpostaviti da ste shvatili njenu poruku. U idealnom slučaju ne bi trebalo ni da previše dugo održavate ovaj kontakt jer bi se mačka mogla osjetiti ugroženo.

Drugi vrlo čest razlog je taj što vam ona želi pokazati koliko je zaštitnički nastrojena. Ako primjetite da vas gleda, bez treptanja sa proširenim zjenicama, budite vrlo oprezni. Njen zaštitnički nagon nije usmjeren ka vama, kao što bi bio slučaj da je pas u pitanju, već vam ona demonstrira kako izgleda njena prva linija samoodbrane. Ako se dakle nađete u ovoj situaciju, okrenite se od nje i pokušajte da izbjegnete sukob. Na ovaj način nećete narušiti odnos koji imate sa njom.

Ukoliko mačka gleda u vas, a zjenice su joj sužene to je znak da je opuštena, međutim ako su proširene, vrlo lako se može dogoditi da ima neke bolove ili da želi da pobjegne od nečeg. Ako su joj i na vrlo jakom svjetlu zjenice proširene, to je znak agresije i najbolje je da je izbjegavate neko vrijeme.

Vrlo čest razlog mačijeg zurenja u vlasnike je i taj što su jednostavno gladne ili žedne. Taj upozoravajući pogled koji vam šalje vaša ljubimica možde je jednostavno pitanje "hej ti, gdje je moja hrana?“.

I vjerovatno najbezazleniji od svih razloga zbog kojih bi vas mačka mogla gledati na ovaj način jeste njena radoznalost. Ako to obično radi dok ste u kuhinji i pripremate obrok, znači da je zanima da možda nemate nešto i njoj da ponudite.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković