"Obeshrabriti jednodnevni TURIZAM": Venecija prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaz turistima

Italijanske vlasti najavile su da će uvesti ograničenja na dozvoljeni broj ljudi u Veneciji, u pokušaju da smanje masovni turizam u gradu.

Dosadašnji podaci pokazuju da je do sada oko 100.000 turista svaki dan moglo da prošeta gradskim trgovima. Ipak, za nekoliko nedjelja više neće moći slobodno da obilaze grad.

Naime, putnici će moći da posjete grad samo ukoliko rezervišu onlajn svoju ulaznicu u iznosu od pet eura, a ulaznice će vrijediti samo jedan dan u cilju ograničavanja broja ulazaka.

"Cilj je obeshrabriti jednodnevni turizam, hit-and-run turizam, dolazak i odlazak u istom danu, umor i stres za grad, a umjesto toga želimo da podstaknemo sporiji turizam", objasnila je Simone Venturini, zamjenicu gradonačelnika.

Venecija se zatvara – samo rezervacije

Pet stotina kamera pratiće posjetioce, neprestano emitujući slike s ulica u potrazi za zalutalim turistima, a policija će takođe moći da utvrdi ​​identitet osoba u stvarnom vremenu zahvaljujući podacima s mobilnog telefona.

"Ako podatke unesemo u zbirni anonimni obrazac, možemo da vidimo ko su ti ljudi: 977 stranaca, 800 Italijana, 135 stanovnika i 139 putnika na posao", otkrila je Maria Teresa Maniero, zamjenica zapovjednika venecijanske policije.

Međutim, sastav je takođe postavljen tako da omogući lokalnim stanovnicima da se slobodno kreću.

Naknada, u suštini turistička naknada i način ograničavanja ulaska u popularni grad, u planu je od 2019. godine, ali se njeno uvođenje odgađalo iz raznih razloga, uključujući i pandemiju.

Venecija će pratiti turiste preko aplikacije

Iako datum uvođenja naknade tek treba da bude objavljen, očekuje se da će do toga doći za nekoliko nedjelja.

Prošlog ljeta Venecija je zabranila dolazak kruzera u Venecijansku lagunu kako bi zadržala status na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Izvor i foto: Kolektiv.Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković