Psi mogu da razlikuju španski od mađarskog

Psi mogu razlikovati jezike, otkrili su mađarski naučnici nakon što su grupi od 18 pasa pustili odlomke iz priče "Mali princ" na španskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagovao.

Istraživanje je vodila Laura V. Kaja sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se prije nekoliko godina preselila u grad iz Meksika, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

„Pitala sam se je li Kun-kun primjetio da ljudi u Budimpešti govore drugačijim jezikom, mađarskim“, rekla je.

„U istraživanju smo po prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike“, dodala je.

U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi, rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.

Tokom eksperimenta, Kun-kun i drugi su uvežbani da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.

Svi su psi čuli samo jedan od dva jezika - mađarski ili španski - od svojih vlasnika prije, što je omogućilo naučnicima da uporede kako njihov mozak reaguje na vrlo poznati jezik i na potpuno nepoznat.

Psi su slušali odlomke iz priče na španskom i mađarskom, a takođe i kompjuterizovano iskrivljene verzije tih odlomaka kako bi provjerili mogu li razlikovati govor i negovor.

Upoređujući reakcije mozga, naučnici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati govor od negovora.

U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati jezik i nepoznat jezik.

Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

Izvor i foto: RTCG

Tekst objavila: Ljilja Brajković