Šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle da nestanu

Za nekoliko godina iz naše svakodnevice nestaće stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti život, tvrdi Majkl Mekkvin, Australijanac koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategijama.

Mekkvin je u svojoj posljednjoj knjizi, “Kako se pripremiti na ono šta dolazi”, tvrdi da bi za samo 15 godina moglo nestati i do 47 odsto profesija koje danas postoje. Mnoge radnike zamijeniće mašine, a Mekkvin savjetuje ljude da se fokusiraju na znanja koja nisu zamjenjiva, kako bi opstali u budućnosti.

Predviđa da će sljedećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

iTunes je prvi na redu, tvrdi on. Kaže da će Apple svoj sistem skidanja muzike ukinuti već sljedeće godine, iako oni to odlučno demantuju.

Mekkvin predviđa da će nestati i parkinzi. Budući da auto koristimo samo 4 odsto svog vremena, drastično će se smanjiti upotreba vozila u budućnosti, tvrdi Mekkvin. I Elon Mask tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

Nestaće i kreditne kartice, kaže on. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sistem plaćanja “Smile to pay”, koji klijentima omogućuje da svoje račune plate kada se nasmiju.

Kol centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi takođe mogli da nestanu. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zamijeniti računari.

Potreba za učenjem stranih jezika će takođe nestati, tvrdi Mekkvin. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

Nestaće i benzinske pumpe. Mekkvin smatra da će automobili na benzin potpuno nestati, a samim tim i potreba za benzinskim pumpama.

izvor:cdm