I miš pjeva svojoj dragoj!

Mužjaci miševa umiju da pjevaju i tu sposobnost koriste kao način da privuku ženku, kažu naučnici. Zašto nikada nijesmo čuli taj poj?

Miševi pjevaju ultrazvučno, pa ih ne možemo čuti (Foto Pixabay) Miševi pjevaju ultrazvučno, pa ih ne možemo čuti (Foto Pixabay)

Ne samo što su muzikalni - miševi, takođe, mijenjaju svoje pjesme u skladu s tim da li im je ženka u vidokrugu ili ne.

Kako objašnjavaju stručnjaci Univerziteta "Djuk" u Sjevernoj Karolini, rezulati do kojih su došli istraživanjem tog neobičnog ponašanja miševa mogli bi biti od velike pomoći u razumijevanju misterija vezanih za autizam i druga stanja koja podrazumijevaju poteškoće u komunikaciji.

Oni dodaju da su tonovi koje mužjaci ispuštaju dok pjevaju ženkama toliko visoki da ljudsko uho ne može da ih čuje, te su tokom istraživanja koristili posebnu opremu.

Utvrdili su da miševi imaju jednu pjesmu spremnu za situacije kada su ženke ispred njih, dok se sasvim druga upotrebljava kada se ženka ne nalazi u vidokrugu i mogu samo da je nanjuše.

U toj drugoj situaciji, tonovi su bili daleko kompleksniji, najvjerovatnije usljed truda da ukažu na svoje prisustvo. S druge strane, dok je ženka ispred njih, pjesma je nježnija i jednostavnija.

"Mislimo da to ima veze s tim da je složenija pjesma zapravo pjesma zova i da, kada vidi ženku, on prelazi na jednostavniju kako bi sačuvao energiju da je pojuri i udvara joj se istovremeno" - objasnio je Džonatan Šabo, jedan od članova tima koji je sproveo istraživanje.

Jasno je da je mišja sposobnost vokalizacije ograničenija od ptičje pjesme ili ljudske, ali je vrijedno pažnje to što možemo da uočimo ove razlike u složenosti pjesme.

izvor:rtcg