Život po mjeri čovjeka – Koji je najbezbjedniji GRAD na svijetu, a koji najopasniji?

Kopenhagen je najbezbjedniji grad na svijetu, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na temelju digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične sigurnosti, kao i zaštite životne sredine, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, osvojivši ​​82,4 boda od 100.

 - Jedna od ključnih činjenica koje Kopenhagen čine tako sigurnim gradom jeste njegova niska stopa kriminala - rekao je gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajs, i dodao da Kopenhagen takođe karakterišu velika društvena kohezija i relativno male statusne razlike. To je mješoviti grad u kome se i spremačica i direktor sreću u lokalnom supermarketu i vode djecu u istu školu.

Poznata i kao najsrećnije mjesto na svijetu, danska prijestonica je druželjubivo odredište sa neodoljivim šarmom, a njena upečatljiva arhitektura decenijama zaokuplja pažnju putnika.

Mnoge stvari u Kopenhagenu su organizovane po mjeri svakog stanovnika. Možda iznenađujuće, ali Kopenhagen je izgrađen za bicikliste. Grad ima 350 kilometara biciklističkih staza i više biciklista nego automobila, a čak trećina radnog svijeta biciklom putuje na posao.

Toronto je zauzeo drugo mjesto, sa 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova. Iako je Sidnej zauzeo četvrto mjesto sa 80,1 bodom, u isto vrijeme je na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je Velington zauzeo sedmo mjesto sa 79 bodova. Hong Kong je na osmom mjestu, a Melburn deveti sa 78,6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

Njujork dijeli 11. mjesto sa Barselonom, Vašington je na 14. mjestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15. mjestu, prenosi Index.

Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković