Izliven u ZLATU: NAJSKUPLJI tost na svijetu od tri miliona dolara(video)

Na Nedjelji umjetnosti u Berlinu predstavljen je najskuplji tost na svijetu - skulptura izlivena u zlatu vrijedna čak tri miliona dolara!

Autor ovog djela Tim Bengel koristio je pravi tost od avokada kao šablon i napravio je 27 trodimenzionalnih modela pojedinačnih komada sendviča - pet kriški avokada, pet kriški paradajza, deset listova rukole, pet kolutova luka i dvije polovine peciva.

Svaki komad je zatim izlio u 18-karatno zlato i ponovo ga sastavio u sendvič. Skulptura je teška nešto više od 11 kilograma, a njemačka galerija "Roter", preko koje se organizuje prodaja, za ovaj zlatni tost dizajnirala je kutiju vrijednu 47.000 dolara.

Bengal je rekao da je ovaj "tost statusni simbol generacije milenijalaca, koji predstavlja bogatstvo, fitnes, status i zdrav način života".

On je svoje umjetničko djelo povezao sa mitom o kralju Midi, koji je dodirom sve pretvarao u zlato, da bi na kraju umro od gladi.

Slično se događa u današnjem turbokapitalizmu, koji u svojoj pohlepi za profitom uništava sve - rekao je Bengel, koji je postao slavan po svojim ekscentričnim perfomansima.

Za Berlinsku nedjelju umjetnosti prije dvije godine izgradio je vrt u obliku lobanje od grmlja i nadgrobnih spomenika, a njegov zlatni tost iz Evrope uskoro putuje u Sjedinjene Američke Države, gdje će gostovati na Nedjelji umjetnosti u Majamiju.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković