Doktor napravio uređaj koji omogućava samoubistvo dok trepneš

Protivnici eutanazije zabrinuti su zbog stvaranja “mašine za samoubistvo”, koju je razvio doktor Filip Nički. Poznati zagovornik prava pojedinaca da umre izazvao je kontroverze pomažući onom što je nazvao “racionalnim samoubistvima”.

Pošto su ranije razvili uređaje koje bi pojedinci mogli da koriste za ubrizgavanje smrtonosnih doza barbiturata, Nički kaže da sada privodi kraju radove na novoj mašini, koja koristi azot kako bi izazvala smrt.

Ističe da je ideju za otkiće dobio 2012. godine u razgovoru sa Britancem koji je preživio teški moždani udar, nakon čega nije mogao da govori i da se kreće. On je vodio dugu i neuspješnu sudsku bitku, pokušavajući da legalno dobije pomoć ljekara pri samoubistvu. U potrazi za drugim opcijama za asistirano samoubistvo, njegov advokat je kontaktirao doktora Ničkija, koji je počeo da razmišlja o tome kako omogućiti osobi čije je kretanje ograničeno da bez pomoći drugih izvrši samoubistvo “dok trepneš”.

Napravljeni uređaj, objasnio je, ima za cilj da ljudima ponudi mogućnost mirnog okončanja svog života bez pomoći, na način koji je efikasan i dostojanstven.

“Smrt ne bi trebalo da bude nešto što ćete sakrivati negdje u pozadini,” rekao je Nički za britanski Independent.

Nički tvrdi da novi uređaj dovodi do smrti bez nelagodnosti, ali i dalje postoji protivljenje tim metodama, djelimično iz istorijskih razloga.

“Gas nikada neće biti prihvatljiva metoda za asistirano samoubistvo u Evropi zbog negativnih konotacija holokausta”, zaključuje doktor Nički.

Samoubilačku mašinu “Sarco” razvila je organizacija Exit International.

izvor:cdm