Vulkan Etna za šest mjeseci porastao za 30 metara

Planina Etna, evropski najviši aktivni vulkan, imao je mnogo erupcija tokom proteklih šest mjeseci što je dovelo do toga da poraste za 30 metara, pokazali su satelitski snimci.

Najmlađi i najaktivniji krater koji se nalazi u jugoistočnom dijelu planine sada je najviši dio vulkana. Uzdiže se na 3.357 metara nadmorske visine, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju sa Sicilije.

Iznenadni rast rezultat je oko 50 erupcija u krateru u jugoistočnom dijelu planine od 16. februara ove godine što je dovelo do promjene oblika vulkana, prenosi Live science. Naučnici su otkrili enormni rast dok su analizirali slike koje je satelit snimio 13. i 25. jula. Podaci pokazuju preciznost uz odstupanje od najviše tri metra.

Jugoistočni krater sada je veći od svog susjednog sjeveroistočnog koji je bio najviši vrh Etne u proteklih 40 godina.

Sjeveroistočni krater je u erupcijama iz 1980. i 1981. godine dostigao najveću visinu od 3.350 metara. Ali njegova visina se smanjivala tokom godina dok se krater polako urušavao. Posljednji put je mjeren 2018. godine i tada je bio visok 3.326 metara.

NASA pretpostavlja da je planina Etna nastala kao podmorski vulkan koji se polako uzdizao iznad nivoa mora tokom erupcija, postepeno povećavajući svoju visinu lavom koja je isticala.

Etna je prekrivena brojnim slojevima lave koja je istekla u erupcijama koje su se dogodile prije 300.000 godina.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković