Za one sa dubljim džepom: Plutajući doručak hit na Instagramu

Ako pratite luksuzne hotele i popularne travel blogere na društvenim mrežama, zasigurno ste već vidjeli na hiljade fotografija plutajućeg doručka.

Riječ je o posebnoj usluzi skupih hotela koja uključuje posluživanje kafe, tosta, voća i drugih jela tipičnih za doručak na bazenu ili u hidromasažnoj kadi, umjesto u hotelskoj sobi. Hrana je obično stavljena na velike tanjire i u pletene korpe i ukrašena egzotičnim cvijećem i drugim detaljima.

Plutajući doručak popularan je u Aziji, a posebno u privatnim vilama na Tajlandu, Fidžiju i na Maldivima. Svi se slažu da trend posluživanja doručka na taj način potiče s Balija, ali nije poznato koji je rizort to učinio prvi.

Plutajući doručak postao je posebno tražena usluga u pandemiji koronavirusa jer su gosti hotela izbjegavali da doručkuju u zajedničkim zatvorenim prostorijama.

Turistički stručnjaci slažu se da je plutajući doručak dobra ideja samo u teoriji. U praksi ljudi naruče doručak u određeno vrijeme, pa prespavaju, a hrana ostane na otvorenom predugo i više nije optimalna za konzumaciju.

Uprkos tome plutajući doručak je veliki hit na Instagramu. Kako i ne bi kada je kontrast između plave vode, ukusne hrane i egzotičnog cvijeća savršena scena za snimanje fotografija.

Fotografije plutajućih doručaka na Instagramu pokazale su se odličnim marketinškim oružjem za privlačenje novih gostiju, pa su neki azijski hoteli počeli da šire svoju ponudu i na plutajuće večere uz obavezno posmatranje zalaska sunca iz bazena.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković