Japanac Masazo Nonaka je sada najstariji čovjek na svijetu

Japanac Masazo Nonaka u japanskom gradu Ašoru dobio je sertifikat od Ginisove knjige rekorda kao najstariji čovjek na svijetu!...

Nonaka koji živi u gradu Ašoru na sjeveru japanskog ostrva Hokaidosa i sa svojih 112 godina i 259 dana, je tako postao i zvanično najstariji čovjek (muškarac) na svijetu. 

Nonaka je dobio sertifikat od Ginisovih svjetskih rekorda kod kuće u Ašoru na sjeveru japanskog ostrva Hokaido.

Masazo Nonaka je rođen 25. jula 1905. godine i odrastao u velikoj porodici, koja drži banjski pansion generacijama, a kojom sada upravlja njegova unuka.

On je nadživio svoju surugu i dvoje od njihovih petoro djece. Masazo sada provodi svoje penzionerske gledajući TV, čitajući novine i jedući razne slatkiše i kolače. Takođe kako on kaže voli da provodi dosta vremena sa svojom porodicom kod kuće.

Iz Ginisa kažu da je Nonaka postao najstariji čovjek na svijetu nakon smrti Fransisika Olivere iz Španije koji je preminuo ove godine u 113. godini.

Dok je, najstarija osoba u istoriji čovječanstva (službeno) je Jeanne Louise Calment iz Francuske, koja je živjela 122 godine i 164 dana, odnosno od 1875. do 1997. godine kako kažu iz Ginisove knjige rekorda.

Izvor: Zanimljivosti dana