Stanovnike holandskog sela izludio muzički auto-put (video)

Ako se vozite auto-putem koji prolazi pored holandskog sela Jelsum, nemojte se iznenaditi kada čujete da drum svira melodiju, prenosi Tanjug.

Novitet, osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, sve više izaziva protivljenje među mještanima koji kažu da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje.

Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući taktilne vibracije. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 km/h – put svira himnu pokrajine Frizija – sjevernog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.

Međutim, melodija je glasna i s obzirom na to da zvuk putuje kroz vazduhj lokalni stanovnici kažu da je muzički put stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po cijelu noć.

“Prošle subote uveče taksiji su vozili od Leuvardena do Stiensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cijele noći slušali ubrzanu himnu”, rekla je mještanka Jelsuma Ria Jansma.

Vlasti Frizije su pristale da uklone pragove kasnije ove nedjelje, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant.

Izvor: CdM