BILO JE SUĐENO: Četiri godine nakon smrti roditelja rođeno dijete

Nakon što su njihova jedina djeca poginula u saobraćajnoj nesreći, dva vremešna para uložila su velike napore da se njihovi porodični geni nastave preko surogat-roditelja, piše portal „Peking njuz“.

Šen Đi i Liju Si, par iz Jisinga u istočnoj Kini, poginuli su u saobraćajnoj nesreći 20. marta 2013. godine i to pet dana prije zakazane invitro transplantacije embriona.

Pošto su oni bili jedina djeca u svojim porodicama, embrioni sačuvani u bolnici u Nanđingu ostali su jedina nada ožalošćenih roditelja da se njihove loze nastave.

Sa prvim problemima suočili su se zbog nepostojanja zakona koji bi regulisao ko u ovakvim slučajevima ima pravo na raspolaganje embrionom – dosjetili su se da porodica jednog roditelja formalno tuži drugu porodicu.

Kada je to riješeno, pojavili su novi problemi.

Embrion nisu mogli da preuzmu jer transfer embriona u Kini može da bude obavljen samo između zdravstvenih ustanova.

Drugi problem je bio taj što je u Kini zabranjeno surogat-roditeljstvo.

Porodice su morale da se okrenu ilegalnim agencijama i jedna od takvih im je pronašla bolnicu u Laosu koja je bila spremna da preuzme embrion.

U Laosu je uspješno obavljena i vještačka oplodnja.

Na radost baka i deka, surogat majka iz Laosa u decembru 2017. rodila je dječaka Tijantijana u bolnici u kineskom gradu Guangdžouu.

„Bilo je suđeno da Tijantijan dođe na svijet. Reći ćemo mu da su njegovi mama i tata u inostranstvu, dok ne bude dovoljno veliki da shvati. Tada ćemo mu reći pravu istinu“, izjavio je ponosni deda.

 

izvor:kolektiv.me