Virtuelni koktel

Studenti iz Singapura napravili su uređaj koji omogućava korisniku da sebi pripremi “virtuelni koktel”.

"Autori kažu da "Voktel" ima ukus, miris i izgled pravog koktela" (Foto: AP)

Autori kažu da "Voktel" ima ukus, miris i izgled pravog koktela, a sve je simulirano digitalno, bez fizičkog dodavanja sastojaka i miješanja pića.

Uređaj se sastoji od koktel čaše spojene sa bazom izrađenom 3D štampačem, u kojoj su modul za elektronsku kontrolu i tri mikropumpe za vazduh, povezane sa tri kasete sa mirisima.

"Voktel" je povezan sa aplikacijom za mobilni telefon koja omogućava korisniku da odabere virtuelne arome, simulaciju ukusa, mirisa i boje.

Dvije srebrne elektrode na obodu čaše obezbjeđuju kontrolisani električni tok različitih veličina i frekvencija, koji na vrhu jezika simulira slan ili kiseo ukus.

Za promjenu ukusa, vazdušne pumpe oslobađaju molekule iz odabranih kaseta sa mirisima direkno na površinu pića, nedaleko od nosa osobe koja pije koktel, što korisnici mogu kontrolisati.

Oni i mijenjaju kasete, slično kertridžima na štampaču.

Boja se dodaje tako što se putem aplikacije projektuje LED svijetlo u piće.

Kombinacija svega navedenog stvara bogat virtuelni ukus.

 

"'Voktel' je koristan alat, naročito za osobe sa zdravstvenim problemima" (Foto: AP)

Aplikacija na telefonu omogućava čuvanje ukusa u digitalnom obliku, a kombinacije koje vam se dopadaju možete podijeliti i sa prijateljima putem društvenih mreža.

"Voktel" je koristan alat, naročito za osobe sa zdravstvenim problemima koje ne smiju da konzumiraju suviše soli ili šećera, jer pun doživljaj mogu imati uz pomoć digitalne simulacije, kažu autori.

Ukratko, ako odete u bar i naručite, recimo, mohito – uz pomoć mobilne aplikacije moći ćete da dodate aromu čokolade, banane ili manga i prilagodite ga svom ukusu.

Digitalnim mirisima i ukusima alkoholnih pića možete obogatiti i običnu vodu, što je još jedan razlog za dalja istraživanja

izvor:rtcg