Zašto se kaže Baciti rukavicu

Frazem baciti rukavicu znači izazvati koga na dvoboj, stupiti u borbu, oštro se suprotstaviti u nekom sporu. Nasuprot tome stoji izraz prihvatiti (ili primiti, podići) bačenu rukavicu, sa značenjem: “pristati na dvoboj ili borbu, raspravu, spor”. Govori se još i odbaciti (ili vratiti) bačenu rukavicu, u smislu: “ne prihvatiti, odbiti izazov na dvoboj, borbu, spor i sl.”.

Evo kako su nastali ovi izrazi:

U srednjem vijeku, vitezovi, pa i drugi ugledni ljudi, međusobne razmirice (najčešće zbog povrede lične časti i ugleda) rješavali su obično duelima (dvobojima). Protivnici su pred svjedocima ukrštali mačeve, ili su sa određenog rastojanja pucali jedan u drugoga. Onaj koji ostane na megdanu bio je pobjednik. Pobijeđeni je rijetko kad ostajao u životu. Tako su u dvobojima, braneći svoju čast, izgubila život i dva najveća ruska pjesnika: Aleksandar Sergejevič Puškin i Mihail Jurjevič Ljermontov.

Dvoboji su organizovani po strogo utvrđenim pravilima, a najavljivani su na taj način što je uvrijeđeni bacao svome protivniku u lice – rukavicu. Ako bi je ovaj podigao, to je značilo da prihvata dvoboj, a ako ne, smatralo se da ne pristaje na obračun.

Odatle su se kasnije razvili ustaljeni izrazi baciti rukavicu, prihvatiti (ili primiti, podići) bačenu rukavicu, odbaciti (ili vratiti) bačenu rukavicu.

 

Izvor:cdm