Šta je čuvarkuća i šta radimo sa onom od prošle godine

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i “petak stradanja”. Na ovaj dan farbamo uskršnja jaja i pripremamo ih za nedjelju. 

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najljepšu, ali ono što je u većini domova neizbježno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj kod nas je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva “čuvarkuća”, čuva se cijele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se vjeruje da tjera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i sam naziv. 

U nekim krajevima, čuvarkuća se čuva sve do sljedeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cijele godine čuvala kuću i ukućane. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

Kada osvane uskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posjetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posjetu, a da vam nije donio jaja.

 

Izvor: