Usamljena piramida, pustinjsko čudo koje oduzima dah(video)

Nadrealni prizor piramide koja se izdiže usred sablasno bijele ravnice najviše liči na scenu iz naučno-fantastičnog filma. Ali, nije je napravio čovjek.

Argentina ima svoju neobičnu atrakciju zvanu Kono de Arita. Riječ je o prirodnoj formaciji koja niče iz slane ravnice u obliku piramide.

Samo što nije baš prava piramida već vulkan. Kako je vulkanska aktivnost bila preslaba da bi eruptirao, ovaj čudan vulkan je zadržao svoj oblik i sada “odmara” u miru, piše Pun kufer.

Djeluje kao da ste na nekoj drugoj planeti, pogotovo u predvečernjim satima kada pred sobom imate prizor bijele ravnice, tamnog neba, piramide i punog mjeseca nad njom. Čak i na tolikoj nadmorskoj visini (4.500 metara) imaćete osjećaj da ste u kakvoj ravnici jer se u daljini protežu još viši vulkanski vrhovi.

Nalazi se u mjestu Salar de Arizaro, slanoj argentinskoj zemlji i zaravni planinskog masiva Ande. Prostire se na 1.600 kilometara kvadratnih, a po veličini je ova slana pustinja šesta u svijetu i druga u Argentini (da, ipak ju je prešišala Salinas Grandes). U ovom području ne uživaju samo turisti i posjetioci već i firme koje vade natrijum, litijum, kalijum i naravno – so.

Smješteno je na sjeveru Argentine, uz samu granicu s Čileom. U susjedstvu je i Bolivija, pa ako ste za jedno putovanje s malo više adrenalina i boravka u prirodi, ovo je opcija za vas.

Najljepše vrijeme za obliazak je u proljeće ili u jesen, dok ljeta znaju da budu kišovita.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković