Rođena prva beba sa ANTITIJELIMA na koronavirus, i to u ovoj DRŽAVI

Zdravstvena radnica na južnoj Floridi je primila prvu dozu Modernine vakcine kada je bila u 36. sedmici trudnoće. Tri sedmice kasnije, prije nego što je primila drugu dozu, rodila je zdravu djevojčicu koja je bila pozitivna na test za antitijela.

Ova vijest je značajna jer je sada zvanično potvrđeno da trudnica koja primi vakcinu može prenijeti antitijela na svoju bebu. Antitijela su otkrivena analizom krvi iz pupčane vrpce, odmah nakon porođaka. Ovo je prvo dijete u Sjedinjenim Američkim Državama koje je rođeno sa antitijelima, piše magazin Health.

U posljednje vrijeme se mnogo raspravljalo o primanju vakcine protiv COVID-a 19 u trudnoći. Trudnice nisu bile uključene u kasne faze kliničkih ispitivanja za bilo koje vakcine koje su trenutno dostupne u SAD-u (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Naučnici ističu da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o ovome.

Međutim, Pfizer je prošlog mjeseca objavio da je pokrenuo svoje prvo ispitivanje svoje vakcine na trudnicama, koje bi trebalo biti finalizovano do početka 2023. godine. Moderna još nije započela sa ovim tipom ispitivanja. Johnson & Johnson planira uključiti trudnice i njihovu novorođenčad u dalja istraživanja, kao i prikupljanje podataka o trudnicama putem svog registra.

Opšta bolnica u Massachusettsu je proučavala 131 ženu (84 trudnice, 31 dojilje i 16 onih koje nisu trudne). Sve su primile Modernu ili Pfizer. Trudnice i dojilje su imale jednako snažne imunološke reakcije kao kontrolna grupa, a antitijela su identifikovana u placenti i majčinom mlijeku u svakom uzorku.

Istraživanje u Medicinskom centru Hadassah u Izraelu je otkrilo veliki nivo antitijela kod 40 novorođenčadi, čije su majkle primile obje doze Pfizer vakcine.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković