U ovom mjestu je zabranjeno UMRIJETI

Nedavna epidemija antraksa u Rusiji potvrdila je ono što je jedan malo norveški grad znao još davno - da bi umiranje trebalo da bude ilegalno, piše WN.com.

Arktički grad Longjir, u kojem se 2.100 stanovnika trenutno bori protiv izuzetno niskih temperatura, donio je ovaj neobičan zakon 1950. godine.

Razlog za to krije se u permafrostu, koji sprječava raspadanje tela na gradskom groblju, što znači da bi smrtonosni virusi mogli da prežive i dovedu u opasnost brojne živote ukoliko jednog dana dođe do odmrzavanja permafrosta.

To bi moglo da objasni i epidemiju antraksa u Rusiji 2016. godine, kada je toplotni talas odledio permafrost i doprinio širenju ove bakterijske bolesti sa mrtvog jelena na druge jelene, usmrtivši više od 2.300 jedinki.

Naučnici su takođe u leševima na Aljasci i u Longjiru pronašli tragove španske groznice, pa danas smrtno bolesni stanovnici oslaze u druga mjesta da umru, dok se tela onih koji iznenada preminu sahranjuju na grobljima u drugim gradovima.

Jedini izuzetak je kremacija, koja uništava ili deaktivira opasne viruse.

Trudnice se takođe podstiču na porođaj van grada, jer se na ovoj teritoriji - u arhipelagu Svalbard - nalazi samo jedna mala bolnica, prenosi Bi-Bi-Si.

Inače, Longjir nije jednino mjesto na svijetu koje je zabranilo umiranje. Brojni gradovi u Italiji i Francuskoj donijeli su istu odluku zbog prenatrpanosti lokalnog groblja, piše Gardijan.

 

Izvor:Kolektiv.me