KORONADETEKTORI: Psi istrenirani da nanjuše virus, evo kolika je preciznost

Njemačka veterinarska klinika istrenirala je pse da iz pljuvačke čovjeka mogu nanjušiti koronavirus uz 94 posto tačnosti.

Psi su zapravo naučeni da nanjuše "miris koronavirusa", koji potiče iz ćelija zaraženih osoba, navela je Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga.

Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na Veterinarskom fakultetu u Hanoveru.

"Proveli smo istraživanje u kojem su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na koronavirus i možemo reći da je, prema našem istraživanju, vjerovatnoća 94 posto da mogu nanjušiti oboljele. Psi zaista mogu njuhom razdvojiti osobe sa i bez zaraze, asimptomatske slučajeve, ali i one koji pokazuju simptome koronavirusa", kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike.

Stephan Weil, premijer Donje Saske u kojoj je Hanover glavni grad, naglasio je da je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvodivosti prije nego se psi stave u upotrebu u svakodnevnom životu, na primjer za publiku na koncertima.

"Moramo testirati na odabranim događajima", dodao je Weil.

U Finskoj su psi istrenirani da nanjuše koronavirus već prošlog septembra počeli njušiti putnike na aerodromu Helsinki-Vantaa, u sklopu pilot-projekta, uz uobičajene metode testiranja na aerodromima.

I čileanski međunarodni aerodrom Santiago takođe koristi pse - detektore, piše Sky News.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković