Macallan 1926, najskuplji viski na svijetu

Rijetki viskiji nerijetko zarade visoke cijene kada se nađu u prodaji, a upravo to nam dokazuje The Macallan 1926, koji je trenutno u trci da postane najskuplji svoje vrste na čitavom svijetu, prenosi Lux life.

Egzotična mješavina će vjerovatno pobijediti trenutnu cijenu od 1,6 miliona dolara, koju takođe drži jedan Macallan, flaširan u isto vrijeme. Kao jedan od samo 14 svoje vrste, Macallan 1926 Fine and Rare 60-Year-Old predstavlja dio cijenjene Perfect Collection serije. On sadrži tečnost destilovanu prije skoro stotinu godina, u samom vrhu bijesnih dvadesetih i prohibicije.

Komentarišući ga, stručnjak u polju viskija, Angus Mekrejld, rekao je:

“Macallan 1926 Fine and Rare je jedan od samo nekoliko viski izdanja koje je dobilo takav status i postoji više u relaciji sa finom umjetnošću nego sa flaširanjem viskija. Njegov performans na aukciji će bez sumnje biti moćna izjava o ikoničnosti i kulturalnoj relevantnosti škotskog viskija u 21.vijeku”.

Slično tome, izjavio je Ijan Meklun, osnivač Whisky Auctioneer:

“Sa ne više od 14 flaša u postojanju, rarit poput ovog ne može biti precijenjen i očekujemo da će bitka za njega biti zaista moćna”.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković