Danas je najdepresivniji dan u godini: Evo zašto je treći ponedjeljak u januaru ozloglašen

Prije 15 godina ustanovljeno je, prema psihologu Klifu Arnalu, da je treći ponedjeljak u januaru najtužniji i najdepresivniji dan u godini.

Faktori koji utiču da baš ovaj dan bude i najozloglašeniji kada je u pitanju mentalno zdravlje jesu vremenski uslovi, prazan novčanik, osjeka post-praznične energije, ali i mirenje s činjenicom da ispunjavanje novogodišnjih odluka, kada se pravi presjek stanja, ne ide po planu i glatko.

Pa iako psiholozi smatraju da je druženje sa prijateljima i bavljenje fizičkim aktivnostima "lijek" da se prevaziđu nelagodni osjećaji, ovog puta imamo i pandemiju korona virusa koja dodatno utiče na povećanje anksioznosti, ali i onemogućava da činimo ono što je ključno za našu psihu - da se više uživo družimo sa ljudima koji nam prijaju. Jer, socijalna distanca se mora poštovati...

- Ovaj pojam nam najprije dolazi iz Evrope i Amerike, to je široko područje, ali je ovo lokalnog karaktera, ako uzmemo fragment vremenskih uslova. To nije univerzalni fenomen. Svakog ponedjeljka se svuda u svijetu nešto loše dešava. Međutim, ovo bismo prije mogli vezati za sezonsku depresiju koja obuhvata sada loše vrijeme, ali i sve ostale nabrojane segmente, pa recimo da u nekom periodu godine dolazi do pika i veće pojave depresije i suicida - objasnio je psiholog.

Kako da pomognete sebi

Ako ste se jutros probudili bezvoljni, utučeni, neraspoloženi i razočarani, a za to nemate nikakav poseban razlog, evo kako možete da pomognete sebi da što lakše pregrmite fenomen "najdepresivnijeg dana u godini":

  1. Otvorite širom prozore i proluftirajte stan. Svjež vazduh popravlja raspoloženje.
  2. Pustite muziku, jer ona ima moć da odagna loše raspoloženje.
  3. Pozovite ljude koje volite, a sa kojima se odavno niste čuli - to će vam vratiti osmjeh na lice.
  4. Revidirajte spisak novogodišnjih ciljeva - proučite šta vam je stvarno važno da promijenite u životu, a šta bi moglo da sačeka neka bolja vremena.

Zatim napravite prvi korak ka ostvarenju najvažnijeg cilja sa spiska i dajte sebi obećanje da ćete svakog dana raditi isto. Nema odustajanja!

  1. Poigrajte se sa kućnim ljubimcem.
  2. Izađite i prošetajte.
  3. Počastite se omiljenom hranom.

Jedna porcija neće biti prevelik atak na vašu figuru.

  1. Priuštite sebi opuštajuću kupku.

Voda je jednako blagotvorna po psihu kao i dobra muzika.

  1. Odgledajte komediju ili pročitajte dobru knjigu.

Nasmijte se i nahranite dušu. Probleme ostavite po strani - ionako nigdje neće pobjeći...

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković