Kalendarski početak najhladnijeg godišnjeg doba – danas nam stiže zima

Danas je poseban dan – najkraći i najtamniji dan ove godine i kalendarski početak zime. Ali kada prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže i duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Znamo da je Zemljin nagib razlog za pojavu godišnjih doba. Naša planeta se okreće oko Sunca nagnuta u prosjeku za 23.5 stepeni, pa sjeverna i južna hemisfera ne primaju jednake količine sunčeve svjetlosti što uzrokuje i kratkodnevice, dugodnevice i ravnodnevice, samim tim i godišnja doba.

Hladniji period na svakoj hemisferi se događa u polovini godine kad je Zemlja udaljenija od Sunca i to je zimska kratkodnevica (decembar na sjevernoj, a jun na južnoj) kad označava da je polovina svijeta udaljena od Sunca pod ekstremnim uglom. Nedostatak sunčevih zraka čini zimski solsticij najmračnijim danom u godini, ali ne i najhladnijim.

Sunčev luk preko neba je u stalnom padu i postaje kraći od juna. U zimskom solsticiju na sjevernoj hemisferi, dostiže najniži mogući luk, toliko nisko da u nekoliko dana oko solsticija se čini da izlazi i zalazi na istom mestu. Ovaj fenomeno je i proizveo latinsku frazu iz koje je riječ solsticij potekla (solstitium), a koja znači Sunce miruje.

Ovako nizak ugao pod kojim sunčevi zraci padaju na zemlju znači i da će nam sjutra biti najduža sjenka.

Koliko traje najkraći dan

U zavisnosti od toga gdje se nalazite, zavisi i trajanje zimske kratkodnevice.

Kad biste mjerili prema Griničkoj opservatoriji iz Londona, vidjeli biste da najkraći dan traje sedam sati, 49 minuta i 43 sekunde - što je više nego upola manje od dnevnog svijetla koje dobijamo tokom ljetnje dugodnevnice.

Ali kao se približavamo Severnom polu, dan je sve kraći, tako na Islandu dan između izlaska i zalaska sunca traje svega dva sata i 14 minuta.

Međutim, onima koji žive u blizini Ekvatora, razlika će biti skoro neprimjetna.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković