Nacistička "enigma" slučajno nađena u Baltičkom moru

Njemački ronioci koji čiste Baltičko more od odbačenih ribarskih mreža naišli su u zalivu Gelting na rijetku mašinu za šifrovanje "enigma" koju je nacistička vojska koristila tokom Drugog svjetskog rata, a vjeruje se da je izbačena iz potopljene podmornice.

Iako je na početku mislio da je u pitanju pisaća mašina upletena u mrežu, podvodni arheolog Florijan Huber ubrzo je shvatio istorijski značaj pronalaska.

"Za posljednjih 20 godina imao sam mnogo uzbudljivih i neobičnih pronalazaka, ali nikada nisam sanjao da ću jednog dana pronaći jednu od legendarnih 'enigma' mašina", rekao je Huber.

Nacistička vojska koristila je "enigma" kako bi slala i primala tajne poruke, ali su britanski kriptografi uspjeli da razotkriju šifru, što je pomoglo saveznicima da steknu prednost u pomorskim borbama za kontrolu nad Atlantikom.

Zasluge za to se pripisuju britanskom timu predvođenom Alanom Turingom koji je radi u centru za razbijanje kodova Blečli park.

Neposredno prije predaje Njemačke u maju 1945. posade oko 50 podmornica dobile su naređenje da potope svoja plovila u zalivu Gelting u blizini danske granice, da ne bi pala u ruke saveznicima, ali i da unište mašine za šifrovanje, prenosi Rojters.

Huber kaže da se vjeruje da je "enigma" koju su pronašli ronioci iz tog vremena.

Iako je proizvedeno nikoliko stotina hiljada takvih mašina, poznato je da postoji samo nekoliko stotina, koje se na aukcijama prodaju za desetine hiljada evra.

Mašina koja je upravo pronađena biće predata arheološkom muzeju u Šlezingu.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković