Doputovao iz Kine u Tursku kako bi udomio mačku

Kinez Sun Ping, zbog ljubavi prema rijetkoj turskoj van mački proputovao je više od 7.000 kilometara, kako bi udomio jednu.

Sun Ping, predavač na Univerzitetu u Pekingu, čitao je o van mačkama, koje su poznate po boji svojih očiju i bijelom krznu, a nakon istraživanja na internetu, odlučio je pružiti dom jednoj od njih.

Saznao je i da Mehmet Jakuter uzgaja ovu pasminu u turskoj provinciji Kajseri. Sun je kontaktirao Jakutera i krenuo na put iz Pekinga u Tursku.

Obavio je neophodne procedure i bio srećan što će jednoj takvoj mački pružiti dom.

U razgovoru za Anadoliju kazao je kako su van mačke izuzetno pametna i prijateljski raspoložena vrsta.

“Mislim da je i simbol veze između ljudi i prirode”, rekao je on.

Istakavši da se njegovo interesovanje za van mačke javilo prije dvije godine, Sun je kazao kako je istraživao mnoge izvore u vezi s ovom pasminom.

“Pasmine u Evropi nisu čisto bijele boje. Imaju druge boje na glavi i repu”, rekao je Sun i dodao kako je Jakutera, poznatog i pod imenom Nuh Baba, pronašao putem društvene mreže.

Dodao je kako mu je Jakuter govorio o turskim angora mačkama i drugim pasminama u Turskoj.

Sun je rekao kako vodi medijski program u Kini, te da će pratioci na društvenim mrežama moći vidjeti njegovog ljubimca na snimcima.

“Tokom programa ću govoriti o istoriji i kulturi van mačke u Turskoj”, rekao je Sun dodavši kako ovu vrstu nije moguće naći u Kini.

Sun je kako bi došao do svog ljubimca potrošio između 7.000 i 8.000 dolara.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković