Vežite se: Idemo u vožnju najneobičnijim prevoznim sredstvima na svijetu

Tokom putovanja vjerujemo da ste navikli na autobuse, taksije, vozove i druga uobičajena prevozna sredstva, zar ne? Međutim, širom svijeta postoji nekoliko vrlo neobičnih prevoznih sredstava, a evo i spisak od pet, koji je napravio Travel Magazine!

  1. ŽIČARE U SAN FRANCISKU

Na petoj poziciji je klasik. Kada se spomene San Francisko, nemoguće je ne pomisliti na “žičaru”, simbol grada iz nekog prohujalog vremena koja ide gore-dolje po vrtoglavim padinama grada. Žičare su sastavni dio baštine San Franciska, ali i kolektivne mašte, istaknutih filmova i fotografija. One su i osnovni i autentični sistem javnog prevoza koji prema nekim procjenama koristi oko 30 odsto građana San Franciska.

Žičara je uvedena 1873. godine, a danas je u funkciji još samo nekoliko linija, koje od 1964. godine imaju status nacionalnog spomenika. Najpoznatije su rute Powell-Mason i Powell-Hyde, a žičarom možete stići do mnogih glavnih atrakcija kakve su Fisherman’s Wharf, Ghirardelli Square, Nob Hill i ulica Lombard.

  1. DŽIPOVI NA FILIPINIMA

Na četvrtoj poziciji su poznati džipovi (jeepneys) na Filipinima. Poslije Drugog svjetskog rata, SAD, koje su vojno okupirale teritoriju Filipina, ostavile su svoje džipove iza sebe. Ovi napušteni džipovi pronašli su drugi život, postavši sistem javnog prevoza. Džipovi funkcionišu kao autobusi, a krasi ih jarka boja i druge vrste ukrasa. Ako odete na Filipine, ne propustite jednu vožnju u njima.

  1. ČAMCI OD TRSKE U PERUU

Na trećem mjestu su čamci od trske (totora) u Peruu. Duž jezera Titikaka, na granici sa Bolivijom, indijske zajednice Ajmaras i Uros koriste totora, biljnog “rođaka” trske, koji može narasti i do 10 stopa visoko, za izgradnju svojih čamaca. Ovi čamci su pouzdani jer je trska totora vrlo otporna na vodu i vrlo jaka kada je pletena.

  1. VOZ OD BAMBUSA U KAMBODŽI

Na drugom mjestu je voz od bambusa u Kambodži. Nekoliko kilometara od grada Batambang, čini se da su željezničke pruge napuštene. Međutim, stanice rasute širom regiona svjedoče o njihovoj aktivnosti kada su bambusovim vozovima vođeni radnici na popravku oštećenih djelova kolosjeka. Danas je “voz od bambusa”, ​​ili norry, prilično turistička atrakcija i putnici se slažu da se to iskustvo isplati.

  1. POKRETNE STEPENICE U HONG KONGU

Zlatna medalja ide hongkonškim pokretnim stepenicama. Da, ovo su zaista sistemi javnog prevoza, koji omogućavaju ljudima da se prebacuju iz jedne zgrade u drugu, a da ne stanu nogom na zemlju. Tamo nije rijetkost da su ulice obložene pasarelama i pokretnim stepenicama kako bi se lokalnom stanovništvu olakšalo kretanje. Kako je centar ostrva djelimično pokriven planinama, ova neobična prevozna sredstva su vrlo korisna za penjanje niz padine bez trošenja energije.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković