Dijamantska maska od milion i po dolara: Čemu služi i da li štiti?

Izraelska juvelirnica predstavila je zaštitnu masku za lice od zlata prekrivenu dijamantima, koja će biti najskuplja na svijetu, ne nižoj od milion i po dolara.

Masku od 18-karatnog bijelog zlata, sa efikasnim N99 filterom, krasiće 3.600 bijelih i crnih dijamanata, objašnjava kreator maske, Isak Levi, vlasnik draguljarske radionice „Ivel“.

Kako navodi Levi, kupac je imao tri zahtjeva – da unutar maske bude filter N99, da bude završena do kraja godine i da bude najskuplja na svijetu, što je, naravno, bilo „najlakše ispuniti“, kaže kreator.

Ime kupca nije otkriveno, ali se zna da je u pitanju kineski poslovni čovjek koji živi u Sjedinjenim Državama.

Pretpostavlja se da će ova glamurozna maska unijeti izvesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu koju je sada obavezno nositi u brojnim zemljama. Sa svojih 270 grama težine, maska će, osim što će biti najskuplja, biti skoro 100 puta teža od tipične zaštitne maske - te njenom vlasniku vjerovatno neće biti naročito praktična za nošenje.

Tokom intervjua u svojoj juvelirnici koja se nalazi u blizini Jerusalima, Levi je pokazao nekoliko djelova maske koji su već prekriveni dijamantima.

„Novcem ne možete kupiti sve, ali možete kupiti veoma skupu masku protiv kovida 19, i njen budući vlasnik će vjerovatno privući pažnju kada je bude nosio. Vjerujem da će biti veoma srećan s njom“,  dodaje Levi.

Međutim, tako ekstravagantna maska mogla bi da pošalje pogrešnu poruku u vrijeme kada su milioni ljudi širom svijeta ostali bez posla i prolaze kroz ekonomske poteškoće. Levi ipak ističe, da iako neće on nositi ovu masku, zahvalan je i srećan što im je pružena ova prilika.

„Srećan sam jer nam je ova maska omogućila dovoljno posla za sve naše zaposlene i što će im ona osigurati radna mjesta u veoma izazovnim vremenima s kojima se danas suočavamo. Ukoliko se pojavi još neka kompanija i izradi ovakvu masku, to će za nas biti podsticaj da nađemo drugog kupca koji će biti spreman da plati još više“, siguran je Isak Levi.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić