Fenghuang, grad koji odolijeva modernizaciji, a ni priroda mu ne može ništa

Drevni grad Fenghuang se nalazi u jugozapadnom dijelu pokrajine Hunan u Kini, u podnožju planine duž obale Tuo Jiang rijeke. Grad je izuzetno dobro očuvan i netaknut modernizacijom. U njemu se već vjekovima čuvaju drevne tradicije, jedinstveni jezik, običaji, umjetnost, kao i arhitektonska zdanja koja su izgrađena još za vrijeme Ming i Qing dinastija.

Ovaj jedinstveni grad čak i danas izgleda kao što je izgledao u periodu od 14. do 17. vijeka. U starom gradskom jezgru sačuvano je preko 200 drevnih stambenih zgrada, nekih 20-ak velikih i malih ulica, prolazi, kao i stare gradske zidine, drevna gradska vrata, stari bunari, mostovi, hramovi…

Drevni grad Fenghuang je dodat na popis UNESCO-ve Svjetske baštine 2008. godine, a neki mediji su ga tada proglasili i najljepšim gradom u Kini.

Zbog jedinstvenog geografskog položaja, Fenghuang zaobilaze ratovi ili prirodne katastrofe. Čak i za vrijeme rata protiv japanske invazije Fenghuang je ostao slobodan grad, a i sljedećih 50 godina je pošteđen izgradnje koja je zahvatila veliki dio Kine.

Kao što su ljudi iz samog grada njegovali ovu izuzetno vrijednu baštinu, tako je i vlada sprovela strogu kontrolu nad svim građevinskim aktivnostima i na taj način uspješno očuvala autentičnost ovog jedinstvenog grada.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić