Mračni toranj iz Gospodara prstenova nije izmaštan, nalazi se u Gvineji

Ukoliko ste gledali film ili čitali knjigu Dž. R. R. Tokina, “Gospodar Prstenova”, sigurno se sjećate Mračnog tornja iz Mordora, velikog obeliska u kojem živi zli čarobnjak Sauron. Ovakva struktura nije samo plod mašte pisca, ona zapravo postoj. Nalazi se na malom ostrvu u blizini Afrike. Tačnije, na ostrvu Sao Tome u Gvinejskom zalivu, a zove se Pico Cao Grande, ili Veliki pseći vrh.

Sa visinom od 300 metara (663 metra iznad nivoa mora), Pico Cao Grande je jedan od najviših ‘vulkanskih čepova’ (ili vulkanskih vratova) na svijetu.

Teška magla i vlaga koje okružuju okolnu džunglu (sa količinom padavina koja varira između 4.500 mm do 5.000 mm godišnje) samo stvara dodatnu mistiku tornja koji je gotovo uvijek obavijen maglom i čiji vrh se često i ne vidi od gustih oblaka koji ga okružuju.

Na samom vrhu žive ‘strašne’ crne zmije, a pristup istom je gotovo nemoguć jer ga okružuje neprobojni sloj divovske paprati.

Ovaj Mračni toranj se nalazi u Nacionalnom parku Obo koji zauzima površinu od oko 30% ostrva i koji je poznat kao nacionalni park sa izuzetno bogatom i šarolikom kišnom šumom, te unikatnim eko sistemom.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić