Stručnjaci poručuju kako sada pravilno prati voće i povrće

Kada kupujete voće i povrće u prodavnici ili na pijacama, imajte na umu da je te komade već dodirivalo više ljudi. Zato se preporučuje dodatni oprez.

U vremenu pandemije Covid-19 bolesti, potrebno je dodatno obratiti pažnju t na pranje voća i povrća. Nakon kupovine u marketima, ljekari predlažu da ostavote voće i povrće kući 'u izolaciji' 24 sata jer ne možete znati da li je zaražena osoba dirala prljavim prstima ono što smo kupili.

Dalje se postupa sa voćem i povrćem kao i van pandemije.

Na namirnicama sa pijace, se osim virusa i raznih bakterija i nečistoća, nalaze uglavnom i pesticidi. Zato je važno dobro oprati svaki komad prije jela. Prije nego krenete da perete voće i povrće, dobro operite ruke sapunom. Tako ćete biti sigurni da bakterije i nečistoće s vaših ruku nisu dodatno kontaminirale namirnicu koju perete.

- Svakako je preporuka prije konzumacije ili termičke obrade oprati namirnice pod jačim mlazom tekuće vode. Na taj način skidamo mehaničke nečistoće, u koje se ubrajaju i pesticidi, ali samo dio koji je na površini (pretpostavlja se i do 90 posto) dok jedan mali dio ostaje u namirnici. Međutim, kontrola namirnica ne dozvoljava koncentraciju pesticida koja može ugroziti ljudsko zdravlje pa ne moramo o tome da brinemo – kazala je Branislava Čilić dr.med., specijalista iz Zagreba, prenosi 24.sata.

Dalje se navodi da je dobro oprati i koru iako je nećete jesti, na primjer, lubenice. Naime, tokom rezanja i jedenja lubenice rukama dodirujete koru pa unutrašnjost koju jedete. Na taj način nečistoće se mogu naći u vašim ustima. Isto je i sa svim drugim voćem i povrćem - pomorandžaama, mandarinama, dinjama, krastavcima, krompirima...

Voće i povrće ne treba dodatno četkati i potapati u otopine soli, sirćeta i sličnom, ali ni prskati specijalnim raspršivačima koji dezinficiraju, što se u posljednje vrijeme često nalazi u marketima.

Lisnato povrće poput zelene salate najprije opere pod mlazom vode, a potom se začini sirćetom koji je svojevrsni dezinficijens. Ljudi su od davnina stavljali sirće u salatu i nisu to radili bez razloga, već upravo zato što ih je taj sastojak štitio od mikroorganizama koji se mogu naćina lisnatom povrću.

Dobro je voće i povrće oguliti, kada se to može, jer se i na taj način uklanja sloj nečistoća i mikroba.

Posebno oprezne trebaju biti osobe koje često jedu sirovu hranu spremljenu u blenderima, što je sada jako popularno

I američki stručnjaci naglašavaju da se na voću i povrću može naći sve i svašta jer dug je put od polja do trgovine.

-Voće i povrće, dodiruje puno ruku kada već stignu na police. Većina nas uzima plodove u ruke, provjerava jesu li dovoljno zreli, kvalitetni... To je puno kontakta i nema načina da znate jesu li oni koji su ga dirali prije vas možda bili bolesni ili čak i nisu oprali ruke nakon upotrebe toaleta - kaže američka dijetetičarka Samanta Presici.

 

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila.:Jasminka Mulić