Boca konjaka prodata za 131.000 eura

Jedna rijetka boca konjaka Maison Gautier iz 18. vijeka, prodata je u londonskoj akcionarskoj kući Sothebi’s za više od 118.580 funti (131.000 eura), što je svojevrsni rekord.

Kupac je “privatni kolekcionar iz Azije”, piše u saopštenju.

Nazvana “Gran frer” (Veliki brat), to je jedna od posljednje tri boce konjaka “Gotje” iz 1762. godine i najveća od tri.

Te boce su u istoj porodici bile od kraja 19. vijeka, kaže “Sotbi”.

Pradjedi prodavca, te boce je dao izvjesni Alfons, siroče koje su usvojili. Kada je porastao, Alfons je 1870-ih otišao da radi u regiji Konjak.

Deceniju kasnije se vratio s mnogo boca konjaka, koje su mu date umjesto plate pošto je veliki dio francuskih vinograda uništio insekt “filoksera”.

Među njima su bile i tri boce “Gotjea”, sa etiketama u savršenom stanju.

Alfons je 1914. godine otišao u rat iz kojeg se nije vratio, kaže aukcijska kuća.

Poput upravo prodatog “Velikog Brata”, “Mali brat” je prodat na aukciji u Njujorku 2014. godine, dok je treća boca, nazvana “Mala sestra”, u Muzeju Gotjea na jugozapadu Francuske.

Taj konjak bi se “i danas mogao piti”, rekao je za londonski list “Tajms” Džoni Faul, specijalista za alkoholna pića u “Sotbiju”.

Pića s visokim udjelom alkohola “čuvaju se veoma dobro”, dodao je on, ali uz moguć “efekat stare boce” koji može da ima dvojako dejstvo: “ponekad piću dodaje vrlo prijatne tropske note, a ponekad manje privlačne – ukus pića nalikuje ovsenoj kaši”.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković