Šta se najviše kupuje: U Americi toalet papir, u Meksiku pivo, u Francuskoj brašno…

U Sjedinjenim Američkim Državama za vrijeme pandemije koronaviusa najviše se kupuje toaletni papir, u Meksiku pivo, a u Francuskoj, očekivano, brašno. Roba koja nedostaje u trgovinama otkriva kako se svijet nosi s izolacijom zbog pandemije novog koronavirusa.

U Meksiku je omiljeno piće, uz tekilu, pivo. Kada je zemlja uvela izolaciju, dva pivarska diva, “Heineken” i “Grupo Modelo”, koji proizvodi omiljeni meksički brend “Coronu”, objavili su da će obustaviti proizvodnju.

To je podstaklo talas panične kupovine piva i kampanju na Twitteru: #ConLaCervezaNo ili “Ne dirajte pivo”.

Takođe, u Meksiku su se pojavili i slučajevi sumnjivih pljački trgovina s alkoholnim pićima čiji su vlasnici zapravo pokušavali ilegalno prodati dragocjenu robu.

U zdravom tijelu zdrav duh

U Iraku boravak kod kuće u izolaciji znači duga poslijepodneva ispred televizora ili ćaskanje s rodbinom, a za to su potrebne slane sjemenke suncokreta. Supermarketima ponestaje te popularne grickalice brže nego prije jer mladi i stari satima ljenčare umjesto da su u školama ili na poslu.

Libijcima u ratom razorenom Tripoliju školovanje kod kuće posebno je teško.

“Ponestalo nam je papira za printer pa sam potrošila sve suprugove neiskorišćene rokovnike kako bih mogli zapisivati nastavu i rješavati matematičke zadatke”, kazala je Nadia al-Abed, domaćica koja ima troje male djece čije su škole zatvorene.

Bivše sovjetske zemlje u središnjoj Aziji zabilježile su “boom” potražnje i rast cijene biljke sirijske rutvice.

Biljka se tradicionalno pali u domaćinstvima kako bi se spriječile bolesti i osigurao napredak.

U Bugarskoj su se ljudi gurali da bi kupili đumbir i limun koji jačaju imunitet, dok su se u Tunisu okrenuli bijelom luku, uprkos upozorenjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da ti kućni ljekovi ne djeluju protiv novog koronavirusa.

Poslastice i biljke

Daleko najpopularniji mehanizam za nošenje sa stresom je postalo pečenje kolača, hljeba i peciva.

Supermarketi u Francuskoj, Španiji, Grčkoj i drugim djelovima Evrope zabilježili su manjak brašna, čokolade i kvasca.

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić