Kinezi predstavili leteći taksi (video)

Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prvi dron na svijetu sposoban da prevozi putnike.

Taksi dron Ehang 184 doživio je debi u južnokineskom gradu Gvangžuu, prenosi Juronjus (Euronews).

Kako se navodi, bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letjenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letjelicom.

Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

“Nijedno od tradicionalnih letjećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u naučno fantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima”, izjavio je direktor EHanga Hu Huazhi.

Taksi dron ispitalo je više od 150 inžinjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test sa teretom do 230 kilograma i test visoke brzine do 130 kilometara na sat, dok je test sa ljudskim putnicima posljednji u nizu.

Dron je jednosjed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kompanija.

“Dron može da pomogne ljudima da izbjegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo da zamislimo hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam”, rekao je suosnivač EHanga, Derik Ksiong.