Odavde se niko ne vraća ŽIV: Tajanstveno jezero ispod površine mora UBIJA

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode...

U meksičkom zalivu, nedaleko od obale New Orleansa, kilometar duboko ispod površine mora, nalazi se jezero. Tajanstveno jezero prozvano je i "jacuzzijem očaja" jer ubija gotovo svako živo biće koje ima nesreću zaroniti u njega, piše L.A. Times.

Voda u ovom jezeru pet puta je slanija od morske vode, a sadrži visoku koncentraciju metana i vodonikovog sulfida zbog čega se ne miješa s morskom vodom koja ga okružuje.

Takva koncentracija elemenata smrtonosna je za ljude i životinje, a u takvim uslovima mogu preživjeti jedino bakterije, škampi i crvi.

"Ovo je jedna od najnevjerovatnijih stvari koje smo pronašli u morskim dubinama. Na dnu okeana vidite jezero i rijeku koja teče. Dobijete osjećaj da ste u nekom drugom svijetu", ispričao je Erik Cordes, profesor biologije na UniverzitetuTemple koji je otkrio jezero.

Tim istraživača predvođen Cordesom ponio je uzorke živih bića koja su se prilagodila životu u uslovima s toliko visokom koncentracijom soli i vrlo malim količinama kiseonika.

"Bića koja su se prilagodila tako ekstremnim uslovima na zemlji mogla bi biti slična bićima koja ćemo možda otkriti na drugim planetima", objasnio je on.  

IZVOR: index.hr