Ideju za bisnis dobila poslije uboda pčele

Dok većina 15-godišnjaka provodi vrijeme gledajući filmove, igrajući video igrice ili slušajući muziku, Mikaila Ulmer iz Ostina u Teksasu fokusirana je na širenje svog poslovnog carstva, prenose Agencije.

Ona je izvršna direktorica firme “Me & the Bees Lemonade”, koju je pokrenula kada su joj bile samo četiri godine, nakon što ju je porodica ohrabrila da se prijavi na lokalno takmičenje mladih u biznisu.

Dok je razmišljala o tome kakav će posao pokrenuti, pčela je ubola dva puta. Prvo se uplašila, ali se ubrzo njen strah pretvorio u fascinaciju kad je saznala koliko su pčele važne za ekosistem.

Tada je odlučila da učini nešto što će pomoći da se spase pčele: počela je da prodaje limunadu zaslađenu lokalnim medom i donirala jedan dio dobiti organizacijama koje se bore za spas pčela.

Željela je da bude svoj šef

Njen posebni recept za limunadu došao je od njene prabake Helen.

“Bilo mi je veoma važno da budem sam svoj šef i da mogu zarađivati ​​svoj novac. Shvatila sam koliko je zabavno sjedjeti iza štanda i voditi posao. Zato sam odlučila da nastavim dalje”, kazala je ona za američki CNBC, prenosi BiznisInfo.

Mikaila je 2015. predstavila svoju limunadu u emisiji “Shark Tank” i dobila investiciju od 60.000 dolara od Dajmonda Džona.

Ona se potom etablirala kao uspješan primjer mlade preduzetnice, pa je nastupala na brojnim poslovnim događajima i čak je najavila bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu na Samitu žena Sjedinjenih Država.

Želi da pomaže mladim preduzetnicima

Danas se “Me & Bees” nalazi u više od 1.500 radnja širom zemlje, uključujući gigante maloprodaje poput Whole Foods, Wegmans i The Fresh Market, zajedno sa sve većim brojem restorana, prikolica za hranu i kompanija za dostavu prirodne hrane.

Ove godine Mikaila planira da objavi dva nova partnerstva s maloprodajnim kompanijama. Brend “Me & the Bees” proširila je i linijom proizvoda balzama za usne napravljenih od pčelinjeg voska.

Mikaila sada želi da pomaže i drugim mladim preduzetnicima, naročito onim iz manjinskih zajednica.

“Jedan od najtežih stvari za rast biznisa jeste pronaći finansije. Želim taj put učiniti lakšim za kompanije kojima upravljaju pripadnici manjina koji imaju velike ideje”, kazala je ona.

 Sanjajte kao dijete

Ona misli da je za moderne kompanije ključno da imaju pozitivnu društvenu ulogu.

“Nove generacije će radije kupovati od kompanija koje čine dobro ovom svijetu. To nije samo kompanija, to je društveni pokret”, naglašava Mikaila.

Mlada preduzetnica ima savjet za sve one koji namjeravaju da pokrenu vlastiti biznis, bez obzira na njihove godine, a on glasi:

“Sanjajte kao dijete. Djeca nemaju straha. Učiniće sve što treba da ostvare svoje snove”.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković