Ljepota koja privlači ljude širom svijeta: Plaža s ljubičastim pijeskom(video)

Nevjerovatna plaža na jednom jezeru u Kanadi ima ljubičasti pijesak po kojem je poznata širom svijeta, piše BBC. Candice LaFaver je posljednji put 2018. godine uočila ljubičasta zrna pijeska koja se nalaze uz obalu jezera Candle.

Tog dana, ona i njena porodica otišli su se opustiti u vožnji čamcem na ovom jezeru koje se nalazi na sjeveru kanadske provincije Saskatchewan, kada je ona pogledala prema napuštenoj plaži i nije mogla vjerovati u to što je vidjela. Blizu sjeveroistočnog ruba jezera, do kojeg se može doći samo čamcem, Candice je ugledala crtu živopisnog pijeska koji se prostirao obalom, poput trake na vrhu poklona.

"Nisam vidjela tako veliku traku duže vrijeme", kaže Candice, koja inače radi kao menadžerka parka na ovom zakonom zaštićenom predjelu koji obuhvaća 78 kvadratnih kilometara i postao je mjesto rekreacije za mnoge ljubitelje izleta.

"Nekih je godina ne možete vidjeti uopšte dok ne dođete na nju. Drugih se godina traka samo pojavi", dodaje ona.

Kako je objasnila, ova traka bila je široka oko 60 cm i prostirala se cijelom dužinom plaže i bila je jedna od najvećih koje je ikada vidjela. Već 25 godina ova žena živi u malom mjestu ljetovališta Candle Lake i viđala je kako nijansa i dužina obojenog pijeska variraju zavisno od plime i osjeke. Zato je, ovog popodneva, znajući da se sljedeće godine možda neće pojaviti na isti način, iskoristila priliku sa svojom porodicom.

"Izašli smo iz čamca i proveli ovdje cijeli dan. Nisam znala kada ću ponovo moći vidjeti da prizor bude ovakav duž cijele obale", kaže dalje Candice.

Poznat, jednostavno, kao Plaža ljubičastog pijeska, ovaj skriveni prostor zemlje, stekao je reputaciju u Kanadi zbog svojih geoloških karakteristika vrijednih strahopoštovanja. Zrna ovog pijeska mogu se pojaviti u spektru hromatskih boja, od boje lavande i purpurno crvene, pa nekada čak i do ružičaste. Živopisne čestice mogu se pojaviti kao naslikane rukom umjetnika, raštrkane na sve strane po stijenama i isprekidane, ispod vode, u plitkim uvalama jezera.

Želja da posebno vide ovaj prirodni fenomen postala je razlog hodočašća za sve prirodnjake, geološke fanatike i posjetioce koji dolaze s raznih strana koji tokom cijele godine u nadi da će ugledati ovaj pijesak prije nego što dođe zima i prekrije ga snijeg ili ga ispere plima.

"Ne mislite da je to stvarno", kaže Debbie Hunter (64), stanovnica ovog mjesta.

"To je zaista bizarno, stvarno"

Ona kaže da je nakon velikih oluja ili snažnih valova, viđala ljubičasti pijesak svuda širom ovog područja koje dijeli granicu s provincijskim šumama. Neki su stanovnici čak rekli kako su vidjeli obojeni pijesak duž obale jezera Torch, manje vode koja se ulijeva u jezero Candle, ali ne u istoj količini i ne tako živopisno.

Što god da je to, Debbie kaže: "Teško je povjerovati u to da postoji ljubičasti pijesak. To je zaista bizarno, stvarno."

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković