Ritner Erdpiramiden, šuma stubova koju Italijani zovu Mali ljudi(video)

Neobične stubove na Ritenu u južnom Tirolu, nedaleko od Bolzana Italijani nazivaju malim ljudima i zemljanim gljivama, a poznati su i kao piramide od zemlje. Razlog tome je neobičan oblik tih izbrazdanih stubova od gline i kamenja koji su nastali tokom ledenog doba. Kad se led povukao, za sobom je ostavio raznolike stubove od zemlje koji na vrhu nose kamenje, poput šešira, koje ih štiti od kiše.

Osim raznolikim oblicima, stubovi fasciniraju i nijansama crvene, smeđe i ljubičaste koje najviše dolaze do izražaja za sunčanih dana. Ima ih svakojakih, malih i zdepastih do vretenastih, a najviši dostiže 40 metara. Zemljani stubovi poput ovih postoje na tek nekoliko mjesta na svijetu. Ima ih i u francuskim Alpama, gdje ih nazivaju djevojkama sa šeširima.

Nije poznato koliko vremena stub može da traje. Stručnjaci koji prate njihov izgled decenijama, tvrde da su se neki minimalno promijenili, dok su drugi propali. Neki su izgubili kameni pokrov, a tada stub brže propada. Kiša takođe mijenja oblik stuba sve dok ima materijala za to.

Zbog prirodnih ljepota, kao i sela u kojima ne nedostaje domaćih proizvoda i vina, taj dio Italije postaje sve popularnije odredište u svako doba godine. Zimi se ondje skija i uživa u zimskim sportovima, a ljeti planinari, hoda, pa i traži osvježenje u jezerima.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković