Kao iz filma, ovo se zove seoski turizam

Upoznavanje sela u Engleskoj pomoći će vam da se upoznate sa istorijom, ali i s “pravim engleskim karakterom” koji se veoma razlikuje od onog u velikim gradovima poput Londona.

Ukoliko ste i vi od onih koji bi voljeli da barem na trenutak dožive srednji vijek, život na selu kakav ste toliko puta vidjeli na filmu, u Ujedinjenom Kraljevstvu postoji nekoliko zanimljivih sela koja odišu istorijom i britanskim šarmom

Snoushil, mjesto neobične zbirke

Smješteno na području brežuljaka Kotsvoldsa, Snoushil u grofoviji Gločesteršir je zeleno mjestašce popunjeno kamenim kućicama, čiji drevni šarm popunjava zanimljiva viktorijanska crkva. Ovo britansko selo je poznato po prekrasnim poljima lavande i obližnjem posjedu Snoushil Manor, zbirci ekscentričnog Čarlsa Vejda. Neobična kolekcija igračaka, namještaja, muzičkih i ostalih predmeta ovog poznatog arhitekte, pjesnika i kolekcionara otvorena je za posjetitioce.

Grasmer, rodno mjesto poznatog pjesnika

Seoce Grasmer bilo je dom pjesniku prezimena kakvo bi svaki pjesnik poželio, Vilijam Vordsvort (Wordsworth). Selo je smješteno u grofoviji Kumbrija, a unutar planinskog područja Lejk distrikta. Ovo se simpatično selo ponosi nagrađivanom poslastičarnicom The Chocolate Cottage, ali i svjetski poznatom prodavnicom medenjaka i biskvita sa đumbirom Sarah Nelson’s Grasmere Gingerbread. Inače, planinsko područje Lejk dstrikt, zvano još i Lejklend, poznato je po zapanjujućoj ljepoti prirode.

Maushol, mišja rupa

Britansko selo Maushol veoma zanimljivog imena koje u prevodu znači “mišja rupa”, sa svojim lavirintom uskih uličica i prolaza jedno je od najljepših sela u Kornvolu, grofoviji na jugoistoku Engleske. Lokalne gostionice obiluju svježom ribom i školjkama, a mjesto je poznato po tome što je svakog decembra njegova luka ukrašena zapanjujućom božićnom dekoracijom.

Portmerion, po uzoru na italijanska sela

Selo Portmerion u Južnom Velsu dizajnirao je u 20. vijeku ekscentrični britanski arhitekta ser Klo Vilijams-Elis u stilu italijanskih sela, popločanih i zgrada obojenih pastelnim bojama. Izrazito je mediteranske atmosfere, s bogato uređenim vrtovima i razigranim arhitektonskim stilovima od klasicizma do baroka.

Kasl Komb, Najljepše selo u Engleskoj

Kasl Komb je selo koje često zovu “najljepšim selom u Engleskoj”, a nalazi se u Kotsvoldsu, zaštićenom području “istaknute prirodne ljepote”. Često se koristi kao lokacija za snimanje filmova zbog svoje bogate istorije i kućica napravljenih od kamena boje meda, tipičnog za sela ovog područja. Domaći kolači, slatkiši i svježe cvijeće uz prekrasan pogled neprestano šarmiraju posjetioce.

Askrig, domaća atmosfera

Okruženo zelenim poljima i cvijetnim livadama, selo Askrig u Jorkšir Delsu, simpatično je zbog osamnaestovjekovnih zidanih staja, šarmantnih radnjica i fantastičnih engleskih pabova u kojima se poslužuju tradicionalna jela i lokalno pivo. Prijatna atmosfera na tim mjestima i gostoljubivost dio su atmosfere koju treba doživjeti.

Brodvej, prepoznatljiv stil gradnje

Čarobna istorijska arhitektura i razigrana umjetnička atmosfera privlači putnike u Brodvej u Vorčesterširu. Prepoznatljivi stil gradnje krasi živopisne ulice popunjene raznoraznim radnjicama, galerijama, a posebno su zavodljive simpatične čajdžinice, udobni pabovi i kvalitetni restorani.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković