Selo u kojem se 10 godina nije rodio nijedan dječak(video)

Poljsko selo Miejsce Odrzańskie muči se sa velikim problemom koji je nastao zato što se u selu nije rodio ni jedan dječak u proteklih deset godina.

Zato je gradonačelnica Kristina Zidziak raspisala nagradu za one koji će otkriti kako se u ovom mjestu dogodio “nestanak” dječaka, a naučnici pokušavaju istražiti što je pošlo kako ne treba. Ta je vijest izazvala veliku pažnju medija koji su stigli u selo iznenađeni da su na regionalno takmičenje mladih volontera vatrogasaca poslali ekipu sastavljenu samo od djevojčica.

– Stvari su otada malo izmakle kontroli – kaže gradonačelnica.

– Neki su naučnici pokazali zanimanje za to da se u selu rađaju samo djevojčice. Nazivaju me doktori iz cijele zemlje sa savjetima kako začeti dječaka – kaže Rajmund Frischko, načelnik opštine Cisek. Nedavno je baš razgovarao s penzionisanim doktorom koji mu je rekao kako pol djeteta zavisi od toga što majka jede, a njena hrana trebala bi biti bogata kalcijumom ako želi roditi sina.

– Ako to ne upali, postoji i onaj stari način poljskih gorštaka, koji savjetuju da ako želite dječaka ispod bračnog kreveta trebate držati sjekiru – kaže sa smiješkom.  Od rođenja posljednjeg dječaka u malom i slabo naseljenom selu u Poljskoj, rođeno je 12 djece, djevojčica. Mještani se ne zabrinjavaju previše, i smatraju to pukom slučajnosti. Par koji dobije dječaka dobiće i vrijednu nagradu.

– Toliko se o ovome pričalo u medijima da mi je čak palo na pamet da jednu ulicu nazovem po prvom dječaku koji se rodi. Sigurno je da će dobiti jako lijep poklon. Posadićemo i hrast koji ćemo nazvati po njemu – rekao je.

Mještani se pitaju ko će im obavljati poljoprivredne poslove u budućnosti. Ljeto je jako zaposleno vrijeme, a na poljima radi puno djevojčica i mladih žena. U selu nema škole, ni kafića, restorana ni trgovine, a sati mogu proći prije nego se pojavi neki automobil, pa je tako dobrovoljno vatrogasno društvo jedini centar društvenog života.  Na nedavnoj vježbi dobrovoljaca tim sastavljen samo do djevojaka, pokazivao je kako gasiti požare i zbrinjavati žrtve. Najmlađa članica je dvogodišnja Maja, kojoj je starija djevojčica pomagala da se spusti s vatrogasnog vozila.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković