Zaboravite Mediteran, u modi su krstarenja ledenim morima

Zaboravite barem na trenutak Mediteran i Karibe. Ostavite se Barselone, Sicilije, Korzike, ali i Kube, Bahama i sličnih destinacija. Kako prenosi časopis Bloomberg, u modi su „ledena“ krstarenja, tj. odlasci prema Norveškoj, Grenlandu, pa čak i Antartiku.

Kako turisti zadnjih godina traže unikatna iskustva, ova odredišta došla su na „dobar glas“, ponajprije zbog svoje udaljenosti, ekskluzivnosti i potencijalne avanture. Kako bi udovoljili zahtjevima, brodske kompanije počele su naručivati brodove koji uspješno plove zaleđenim vodama…

Ipak, i ovdje postoje neki limiti, a oni se ponajprije tiču putovanja prema Antartiku. Tom Marchant, osnivač i suvlasnik luksuzne putničke kompanije Black Tomato, smatra kako putovanje do tamo uz sav napredak i razvoj turističke djelatnosti, nikad neće biti toliko učestalo da postane dostupno i „običnim“ ljudima.

“Radi se o prilično udaljenom, nepristupačnom, divljem okruženju“, ističe Marchant.

Udaljenost i ekskluzivnost ovih putovanja posebno privlači generaciju milenijalaca, koji su skloni unikatnim iskustvima, a imaju novaca da ih priušte.

Novi brodovi koji se grade za putovanja u ledene krajeve, manji su, okretniji i udobniji. Takve brodove izrađuje kompanija Lindblad Expeditions, čiji brodovi primaju do 45 putnika, a  često ih unajmljuje jedna ili dvije porodice. Srećnicima se ukupno nudi 25 različitih tura Artikom, pa nam pada na pamet kako ne bi bilo loše barem na trenutak postati pridruženi član porodice.

Još je bolji brod Magellan Explorer, kojim ćete Arktik obići uživajući u bogatoj ponudi. Naime, ovdje se nalazi 35 kabina opremljenih bračnim krevetima i privatnim balkonima, a tu su i bar, teretana i sauna. Dakle, dok plovite na -20, u sauni se grijete na +90.

Krstarenja udaljenim hladnim dijelovima zemlje do sad su obično trajala dvije ili više sedmica, ali s obzirom na tempo života i poslovne obveze, sve više su se počele nuditi ture koje ne traju dulje od sedam dana. A cijena? Od 10 hiljada dolara po osobi, čime je jasno kako će ova krstarenja još dugo ostati nedostupna “običnim ljudima”.

Izvor: Cdm