Ovo su znaci kojima vam MAČKA pokazuje LJUBAV

Kako mačke pokazuju ljubav? Njihov način pokazivanja ljubavi umnogome se razlikuje od psećeg, a postoji nekoliko znakova po kojima ćete znati da li vas vaše četvoronožne prijateljice vole.

Obratite pažnju na oči vaše mačke. One su prilično dobar pokazatelj da li vam ona vjeruje i da li uživa u vašem društvu, a sve to najbolje je vidljivo u momentima kada vas gleda napola zatvorenim očima i polako trepće. Ovi treptaji nazivaju se mačji poljupci, a one njime prenose opuštenost, zadovoljstvo, naklonost i povjerenje.

Još jedan dio tijela na koji trebate obratiti pažnju jeste njihov rep. Neki ih nazivaju "emocionalnim barometrima" jer je po njima moguće zaključiti kako se mačka u datom momentu osjeća. Rep može biti podvijen, nakostriješen, uzdignut... Na koji način vam onda mačka pokazuje ljubav preko svog repa? Ukoliko vam ona nerijetko prilazi i dotiče vas svojim repom, omotava ga oko vas ili ga jednostavno naslanja na vas dok spava - na taj način vam govori da vas voli i da vam vjeruje. Ovakvo nešto jednako je držanju za ruke s najboljim prijateljem.

Mladi mačići svoje emocije također mogu pokazati kroz položaj repa, a kod zaigranih mališana nerijetko ćete vidjeti uspravan rep s laganom krivuljom na vrhu. Ovo se ponašanje nekad naziva i "srećnim plesom repa".

Mace koje vas vole vrlo će često trljati svoje obraze o bilo koji dio vašeg tijela. Osim što je ovo poziv na druženje, ujedno je i pokazivanje privrženosti, kao i obilježavanje svog vlasništva, jer one vole stapati svoje mirise s ljudima za koje su vezane.

Ukoliko želite ostvariti kontakt s mačkom, pružite kažiprst u visini njenog nosa. Nije važno koliko je udaljena od vas, ako se želi pozdraviti prići će vam i dodirnuti vaš prst nosom, a zatim okrenuti glavu tako da vaš prst završi na njenom obrazu. Ako vam vjeruje, protrljaće vašu ruku svojim obrazom.

Obratite pažnju na to da li vaša maca prede, kao i da li ima potrebu da vas njeguje tj. liže onako kao što bi lizala sebe ili svoje mačiće. Ako vas prati po kući, spava u vašem krilu ili na vama ili vas pak odluči doticati nekim dijelom tijela dok spava - sve to znači da vas voli.

Izvor: Kolektiv.me