Novootkrivene tajne iz Hitlerove Vučje jame

Poslije višenedjeljnih iskopavanja nekadašnjeg sjedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smještenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta. Između ostalog i upaljač koji još uvijek radi.

Zloglasno nacisticko sjedište “Vučja jama” ostalo je u velikoj mjeri netaknuto otkako ga je Hitler napustio 1944. godine. Među novootkrivenim predmetima koji se mogu vidjeti na snimcima nalaze se, između ostalog, češljevi, britve, četkice za zube, ploče, table i drugi predmeti koji su ostavljeni u ovom vojnom kompleksu sjmeštenom u zabačenoj poljskoj šumi.

Među pronađenim artefaktima našao se i upaljač koji, na iznenađenje istraživača, radi i poslije 75 godina. Na mnogim predmetima se nalazi žig sa svastikom i drugim nacističkim simbolima, prenosi RTS.

Zenon Pjotrovič, generalni direktor istorijskog lokaliteta, naglašava da je svako novo otkriće dragocjeno, jer pokazuje kako je ovaj složeni sistem funkcionisao tokom rata. Na primjer, istoričari su pronašli tanjir na kome je pisalo “berbernica”.

“Vučja jama” je bila utvrđenje u kome je pukovnik Klaus fon Štaufenberg pokušao atentat na Hitlera 1944. godine. Nacisti su 1945. godine potpuno napustili bunker pred naletom sovjetske Crvene armije.

“Vučja jama” je otvorena za posjetioce početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: Cdm