Bogata evropska zemlja uvodi besplatan javni prevoz

Lijepo li je biti bogat i ne razmišljati koliko novca odlazi na namirnice, koliko na gorivo, koliko na putovanja… U redu razmišljaju o tome i bogati, ali ih sigurno manje opterećuje nego obične smrtnike. I tako, živite u jednoj od najbogatijih država i još vam vlasti najave kako se u cijeloj zemlji uvodi besplatni javni prevoz – tramvajima, autobusima i vozovima, i možete samo pomisliti, „ah, kako je život lijep“…

Vlasti male, ali bogate evropske države Luksemburg, odlučile su kako će od 1.3.2020. godine javni prevoz za stanovnike postati u potpunosti besplatan. Cilj je smanjenje zagađenja, jer prema podacima Eurostata, Luksemburg ima najveći broj automobila po glavi stanovnika u EU, pa vlasti žele da podstaknu građane da što više koriste javni prevoz.

Luksemburg, jedan od osnivača EU, na ovaj način postaje prva zemlja koja ima besplatni javni prevoz. Do sad su se na to odlučili samo neki gradovi, poput glavnog grada Estonije Talina ili Dunkirka u Francuskoj.

Iako već mnoge društvene grupe u ovoj zemlji koja broji nešto više od 600 hiljada stanovnika putuju besplatno, poput studenata ili ljudi mlađih od 20, od ovog projekta benefite će imati mnogi, a prevoz bu trebalo da bude modernizovan. Naime, neki tramvaji i autobusi prilično su stari, pa će se ovom prilikom, uložiti i u njih.

Izvor: Cdm